vineri, 1 noiembrie 2013

Metafore spirituale


Lumea spirituală a început să fie o paradigmă periculoasă pentru sufletele nepregătite și care nu fac un efort de informare. O ,,undă” care trece prin suflet nu este suficientă pentru ca tu să  devii mai deosebit. Sunt informații care trebuie verificate cel puțin din trei surse: științifice, din vechile scrieri și ....fiecare alege a treia. Altminteri facem ...show.
Sunt religii a căror cunoaștere  vine dintr-un trecut atât de îndepărtat dar.... adaptat timpurilor. Sunt și școli spirituale care încearcă să rupă lanțul mistic dar fără prea mari sorți de izbândă atunci când intră în coliziune între ele sau cu cei cu un statut statornicit . Această ,,adaptare” nu este recunoscută de cei care au avut grijă să șteargă urmele. Nu asta ar fi teribil ci faptul că poți vorbi despre Dumnezeu și minunile Sale, numai în cadrul.... organizat. Altfel devii persoana non grata.  Parcă am fi în sec.8 sau 14 sau...
Cineva a fost întrebat dacă are ,,studii de ...teologie” de își permite să vorbească despre Dumnezeu și ale Sale lumi. Punct. Să știți că așa ceva este periculos de comentat.  Întrăm într-o zonă ,cel puțin obscură, cu care nu este cazul să rezonăm. Este un anumit punct de vedere pe care fiecare are dreptul să îl aibă. Cel mai bine este să fim consecvenți cu noi înșine, să nu intrăm în dispute care pot deveni dureroase. (cel puțin). De pierderea de timp și energie nici nu mai spun.

Studiile neurologice, biologice, din fizică, chimie ale ultimilor 15-10 ani demontează  DEMONSTRÎND  multe din miturile dar și  metaforele care ne-au fost (și ne sunt) inoculate. În sensuri/direcții care sunt sigură că nu vă așteptați.

 Citiți și informați-vă pentru a înțelege cum suntem ,,dirijați”. Veți descoperi cu adevărat Puterea lui Dumnezeu. Un Dumnezeu care ne vrea fericiți prin propriile Puteri. Însă efortul ne aparține fiecăruia. Acest efort sperie , nu este constant, vrem ,,rețete” iar acestea vrem să aibă și rezultate instantaee. Zonele creierului au multe, ENORM de multe a ne ...releva despre cât de minunați suntem, cât de puternici suntem, și, mai ales, cum  putem fiecare să învățăm să ne recuperăm Ființa. Fizica cuantică ne duce direct la înțelegerea asumării cum ,,privim” lumea și impactul acestei  priviri asupra lumii  proprii dar și înconjurătoare. Este o ,,experiență”  care a devenit necesară celor care pășesc numai cu dorința de a transforma lumea. Dorința nu este suficientă. Nici înțelegerea intelectuală dată de acumularea de informații. Este ca în laborator: trebuie să experimentezi, să aduni date, să le compari....

Sunt zone ale spiritualității mai exacte: numerologia, astrologia ...dar și altele care pot duce cu ușurință în derizoriu dacă nu sunt corelate cu o profundă și deloc mistică, șamanică, sacră  cunoaștere. Iar asta o poate face fiecare personal  descoperind Adevărul propriu. 

4 comentarii:

  1. Sigur ca manipularea e pronuntata, fie ca ne referim la Biserica (indiferent de religie), fie ca e vorba despre alte entitati. Cu toate astea, "omul autonom" e o utopie, mai mult o dorinta, decat o posibilitate, indiferent cat exercitiu vom face. Multe notiuni nu le stapanim decat limitat. Medicina nu e mult mai evoluata ca principii generale decat in sec. XIX, iar exemple sunt destule. Cat despre religie, ea are un alt rost decat cel dat azi de catre popi. Religia este si ea un exercitiu spiritual, vegheat de Dumnezeu. Religia, cred eu, e revelata, nu se invata ca tabla inmultirii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cărți apărute și la noi: ,, Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” scrisă de Andrew Newberg(un prestigios neurolog) și Mark Robert Waldman -, și, de ce nu, Ortofizica-acad. Mihai Drăgănescu sau scrierile lui Daniel Goleman sau...multe altele (fizica cuantică, epigenetica) pe care sunt convinsă că mulți le cunosc, mai bine decât mine. Sunt mulți fizicieni, neurologi, biologi considerați ,,paria” de mediile academice. E bine pentru că așa vor continua cercetările care sper că nu vor inspăimânta atât de mult și vor dispare, asemeni celor lui Tesla (unde am fi acum ca și civilizație?! ). Știința trebuie să demonstreze clar și obiectiv numai că....
      Religia- gândul lui Dumnezeu care ne gândește mereu și mereu cu/în iubire! Și... începem să auzim această șoaptă -mai clar sau nu.
      Mulțumesc pentru cuvintele și gândurile scrise.

      Ștergere
  2. Apropo de numerologie, din ce stiu, singura lucrare serioasa e cea incheiata de Confucius. Nu stiu ce se poate adauga ei. Cat despre astrologie (nu ce vedem la tv), cred ca subiectul comporta si alta discutie: vechea astrologie functiona in acelasi sistem stelar sau in altul? Stim ca axa Pamantului s-a inclinat, dar cu ce efecte in astrologie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cunoașterea din trecut încă apare fragmentat. Probabil se datorează și capacităților noastre de înțelegere, de atragere la ,,vedere” a realităților, pentru a le face vizibile. Pentru unii, ceea ce nu știu/nu există.
    Precesiile de-a lungul timpurilor cred că ar fi interesant de studiat pentru o înțelegere clară.

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.