marți, 15 aprilie 2014

Swadhisthana chakra - 2-



Corpul subtil şi cel grosier,  fizic, sunt strâns legate unul de celălalt şi se influenţează reciproc. Numărul petalelor chakrelor corespunde numărului de energii specifice ce acţionează prin tot atâtea canale energetice. Forţa subtilă vitală a fiinţei depinde de KUNDALINI în toate manifestările şi activităţile sale, care  generează  permanent energie în Muladhara chakra. O parte a acestei energii  este modulată printr-un complex proces în potenţial sexual creator care, în cazul bărbatului, rămâne în testicule.
Întreaga lume creată s-a născut dinapa subtilă pri-mordială. Diferiţii constituenţi ai corpului: nervii, fluidul limfatic, plasma sanguină, saliva, secreţia lactată, secreţiile vaginale şi lichidul de lubrefiere la bărbat, apărute în timpul actului sexual, toate acestea sunt guvernate de energiile subtile care guvernează această chakră. Rinichii, glandele suprarenale, glandele bulbo-uretrale (COWPER), glandele vulvo-vaginale şi glanda prostată, sunt de asemenea guver-nate de energiile subtile din această chakră.
Activitatea armonioasă a acestui centru face ca fiinţa umană fie atractivă, având o remarcabilă agilitate şi abilitate în menţinerea armoniei cu cei din jur şi în cuplu, dezvoltându-şi foarte mult o imaginaţie creatoare (creatori de artă, poeţi, scriitori). Persoanele influenţate predominant de Swadhisthana Chakra sunt puternic impresionabile; ele posedă o imaginaţie activă şi fertilă, precum şi aptitudinea de verbalizare a percepţiilor, ceea ce le face excelente în profesiile de îndrumare şi vindecare.
În cazul dereglării sau perturbării activităţii acestui centru de forţă, datorită slabei sale energizări sau pervertirii activităţii sale, fiinţele umane devin egoiste, invidioase, uşor iritabile, capricioase, caustice, despotice, orgolioase, înclinate spre degradare şi abuz în experienţe sexuale haotice şi cu persoane sub nivelul lor, rezultând o rapidă vlăguire şi o îbătrânire prematură, blazare şi ofilire mult înainte de vreme. În cazul amplificării energiei din acest centru, rezultă o imaginaţie necontrolată, ceea ce va face ca fiinţa umană ia de multe ori propria sa fantezie dezlănţuită ca fiind realitate, astfel adevărul va fi acoperit de norii fantasmelor.
La nivel psihic, acest centru de forţă determină în fiinţa aspectele: dorinţa nestavilită, imaginaţie debordantă, senzualitate, nevoia de a avea familie...
Când Swadhisthana este predominantă, fiinţa se confruntă cu tendinţa interioară de a fuziona cu obiectele sau stările percepţiilor sale. Este confruntată cu puternice ataşamente şi cu sentimentul totalei identificări sau absorbţiei în celălalt. Ideea forţă corespunzătoare celei de-a doua chakra este:respectaţi-vă unii pe alţii. Ea se aplică tuturor inter-acţiunilor dintre noi şi orice formă de viaţă. Din punct de vedere spiritual, fiecare relaţie pe care o dezvoltăm, de la cea mai formală la cea mai intimă, are menirea de a ne ajuta devenim mai constienţi, evoluăm spiritual.
La acest nivel pot surveni fenomene psihice de psihoză în masă, mentalul individual fuzionând aproape spontan cu mentalul celorlalte persoane, ascendentul fiind al celui care are mentalul cel mai puternic.
Dezechilibrele corespondente petalelor: credulitate, suspiciune, dispreţ, iluzionare, cunoaştere falsă, lipsă de bun simţ. Activarea dizarmonios excesivă a lui Swadhisthana Chakra poate avea un efect deaspirarea psihicului în jos, provocând stări de agitaţie şi de confuzie mentală.
Cel de-al doilea centru de forţă, SWADHISTHANA, reprezintă conştiinţa senzuală, erotismul, imaginaţia, fiind asociat cu potenţialul creator.
Energia specifică primei chakra, reprezentată de mentalitatea de grup, se divide în polarităţi la nivelul celui de-al doilea centru: feminin-masculin, bărbat-femeie. A înţelege ce presupune această polaritate înseamnă a înţelege mesajul transmis de acest al doilea nivel, suntem atraşi în anumite relaţii pentru a ne cunoaşte pe noi înşine şi nu pentru a domina.
Contrariile se atragconform Legii rezonanţei şi tocmai această lege face ca noi atragem şi apoi asimilăm de la fiinţele cu care suntem într-o relaţie, de orice tip, calităţile specifice lor, dar complementar/necesare, nouă.
 Provocarea celei de-a doua chakre este aceea de a învăţa să interacţionăm în mod conştient cu ceilalţi, aceasta reprezentând un mare sprijin în dezvoltarea noastră spirituală, trebuind învăţăm facem alegeri între modele pozitive şi negative. Această alegere, în sine, este un proces de creaţie. Energia creatoare trebuie lăsată se manifeste din plin aici, deoarece ea ne va scoate cu uşurinţă din rutină, închistare, limitare, fiind o formă de evoluţie. Una dintre lecţiile pe care trebuie ni le asumăm este alegerea reprezintă un act creator al puterii noastre spirituale, iar responsabilitatea acţiunilor noastre ne aparţine în totalitate.
Controlul asupra vieţii noastre, se face prin îndreptarea privirii spre interior, nu  spre exterior. Suferinţele şi nemulţumirile cu care ne confruntăm nu sunt datorită unor circumstanţe exterioare, sociale nefavorabile, ci datorită propriilor noastre gânduri şi atitudini pe care le-am menţinut de-a lungul multor altor relaţii şi trăiri. La acest nivel trebuie învăţăm descoperim care sunt adevaratele motivaţii interioare, profunde, care ne determină acţionăm într-un fel sau altul. Aici, călătoria noastră spre desăvârşire presupune integrarea superioară a relaţiilor noastre, pentru altfel energia va fi perturbată, circulaţia ei fiind haotică, ceea ce se va manifesta şi în viaţa noastră.
Trebuie facem alegeri prin care urmărim tocmai transcenderea dualismului, mai ales într-o relaţie de cuplu. Cât timp ne focalizăm în controlarea altei persoane, noi continuăm menţinem conflictele cu, dar şiînnoi înşine, ceea ce va duce la grave dezechilibre psihice uneori.
Văzându-ne pe noi şi pe ceilalţi într-o uniune profundă, aceasta ne va ajuta ne formăm o cu totul altă idee despre viaţă, înţelegem frumuseţea unei relaţii fără dependenţe, fără reproşuri inutile dar şi avem o atitudine de discernământ, atunci când se impune, fără a fi afectaţi emoţional.

Caracteristica acestui centru de forţă este exprimată prin nevoia de a avea o familie, aceasta la nivel uman, social... Spre deosebire de primul centru de forţă, unde primor-dială era lupta pentru supravieţuire a individului şi a grupului, aici accentul se pune pe perpetuarea speciei, ca un prim aspect.
La acest nivel apare dorinţa sexuală creatoare. Aici sexualitatea este un mod de exprimare, care determină şi uşurinţa de a relaţiona cu fiinţele din jurul nostru. Dar se impune un control al acestei energii care alfel ne va duce spre dependenţe din care cu greu se iese. Focul lui Kundalini ne va arde propria fiinţă, atât timp cât va rămâne aici  şi ne vom manifesta pârlind  în jur dar şi pe noi înşine. Aşa se crează acele scenarii de dependenţă, de nevoie absolută de celălalt. O slabă energizare a acestei chakre se va restabili prin aplicarea lui CKR iar în cazul unei funcţionări în exces, normalizarea se va face prin curăţare şi armonizare/echilibru cu SHK sau alte simboluri care reprezintă dualitatea ca întreg, a fiinţei noastre.


Fragment din cartea ,,Reiki - jurnalul unui maestru” - ed. ORFEU 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.