joi, 17 aprilie 2014

Vishuddha chakra -1-



Al cincilea centru de forţă este localizat în regiunea gâtului, la baza acestuia. Reprezintă  conştiinţa pură, creativitatea,este sălaşul sunetului, al viselor, simbolul purităţii. La nivel psihic guvernează exprimarea, inspiraţia în vorbire, elocvenţa, sesizarea modelelor arhetipale, trezirea intuiţiei. Acest centru subtil este foarte strâns legat de sentimentul de acceptare, de receptivitate superioară, de protecţie subtilă.
Are şaisprezece petale, deci acţionează şaisprezece energii prin cele şaisprezece nadisuri care fac legătura cu corpul.

Simţ: auz
Organ: ureche
Element subordonat: eter(Akaşă)
Subordonare in corp: Tiroidă, paratiroidă
Glande/hormin subordonate: Tiroxina
Cromoterapie: Azuriu
Fonoterapie:- vocală ,,e”
- notă: Sol
- acord: Sol major
- silabă: HAM
Meloterapie: Muzică cu tonuri înalte, dansuri sacre şi meditative
Aromoterapie:  Salvie, eucalipt
Cristaloterapie: Acvamarin, turcoaz, calcedonie
Naturoterapie: cer albastru reflectat într-o apă, valurile mării.

În chakra gâtului se află centrul capacităţii de comunicare, de expresivitate, de inspiraţie umană. Ea corespunde unei alte mici chakre aflată la ceafă, care are deschiderea conului spe spate, ca de altfel toate celelalte chakre, în afară de Muladhara şi Sahasrara.

Toate „posibilităţile” miraculoase, harurile, „puterile” numite de orientali siddhi sunt legate de activarea chakrei gâtului, mai exact de domeniul celui de al cincilea element subtil, Akasha (eterul subtil).

Efectele meditaţiei asupra lui Vishuddha Chakra sunt: calmul, seninătatea, puritatea, o voce melodioasă, trezirea inspiraţiei artistice, capacitatea de a interpreta scrierile sacre, scripturile, de a înţelege mesajul ascuns al viselor.

Persoana la care cea de a cincea chakră este activată armonios, nu mai consideră importante distracţiile şi plăcerile provocate de simţuri şi intelect. O astfel de fiinţă va căuta cunoaşterea reală dincolo de limitele timpului, de condiţionările culturale şi ereditare, în care a trăit până atunci.
 A fi stabili  în câmpul său de energie înseamnă a ne elibera de vârtejurile lumii şi a ne putea controla ieşirile egotice. Ideea de conştiinţă cosmică este legată de acest centru psihic.

Atât din punct de vedere fiziologic, cât şi psihologic, centrul subtil de forţă
Vishuddha Chakra corespunde procesului de hrănire, atât fizic, deoarece zona sa de proiecţie în planul fizic este zona gâtului, cât mai ales subtil, referindu-se la o hrănire energetică, la o îmbogăţire sufletească prin accesul în lumile superioare ale universului.

Starea de receptivitate faţă de lumile superioare, elevate, sublime din univers face posibilă deschiderea unor porţi de acces spre aceste lumi. Astfel de trăiri pot fi atinse atât în meditaţii, cât şi spontan, datorită Graţiei Divine. Experienţa poate fi şi numai o senzatie de ieşire din timp care pare ca stă pe loc; apare sentimentul atemporalităţii.

Prin chakra gâtului exprimăm tot ceea ce ne animă, râsul, plânsul, sentimentele de bucurie sau tristeţe, iubirea sau ura, teama şi furia, intenţiile şi dorinţele noastre, dar şi părerile şi obsevările care vin din lumea interioară.

Elementul eter, aferent acestei chakre, element suport al sunetului, al cuvântului rostit dar şi al verbului creator, este mijlocitorul informaţiilor pe toate planurile. 
       
Creativitatea din Muladhara, se uneşte aici cu energiile celorlalte chakre, unde forţa formativă a eterului îi va da o anumită configuraţie, pe care noi o vom comunica lumii exterioare, dar exprimând numai ceea ce este în noi.

Devenim tot mai conştienţi de corpul nostru mental şi aşa începem să facem distincţii clare între acesta şi funcţiile corpului emoţional, ale celui eteric şi ale corpului fizic. Gândurile noastre nu vor mai fi acaparate de emoţii, sentimente şi senzaţii trupeşti, ceea ce va duce spre o percepere obiectivă a vieţii.

Ca funcţie senzorială chakra a cincea este aferentă auzului. Aşa vom asculta şi descifra sunetele şi vocile şoptite sau puternice ale Creaţiei. Vom începe să auzim propria noastră voce interioară, intrând într-un contact din ce în ce mai clar cu sufletul nostru, auzind ceea ce noi spunem că sunt „inspiraţii”. 

Intuiţia reprezintă cunoaşterea directă, imediată, datorată Legii Rezonanţei, a Adevărului, fără ajutorul gândirii. C.G.Jung definea intuiţia drept una dintre cele patru funcţii psihologice fundamentale ale omului, celelalte trei fiind: gândirea, sentimentele şi simţurile. 
      
Intuiţia nu este un act de voinţă, ci o stare de atenţie şi de receptare inspirată.

Aşa se va dezvoltă încrederea în partea divină care se află în noi. Începem să înţelegem mai clar menirea noastră personală pe acest pământ, că lumile interioare proprii şi cele subtile sunt la fel de reale ca şi lumea exterioară. Informaţiile primite vor constitui elementele de bază ale autoexistenţei noastre. 

Fragment din cartea : Reiki- jurnalul  unui maestru, ed. Orfeu 2000

Un comentariu:

  1. Centrul de Putere – chakra Vishudha
    Acest centru are o culoare aparte cu cât pătrunzi mai profund în sesizarea energiei din care este format. Are o transparență aparte, alunecoasă asemeni unui fluid incolor, impropriu spun transparent dar ... e nevoie de cuvinte pentru a ne forma o viziune. Nu îl ,,vezi” dar emană o energie aparte care se disipează asemeni unui lichid, asemeni aerului pe care nu-l poți strânge în căușul palmelor, dar simți că există. Pare a fi cel mai mistic centru și nu e bine să lăsăm pe nimeni să-l atingă dacă nu știe cum, dacă nu are o energie bine structurată, pe care să știe cum să o stăpânească și implicit cum să o folosească.
    Am scris despre acest centru, despre faptul că energia canalului Saraswati se blochează la marea majoritate înainte de a trece prin acest centru de luare a deciziilor.
    Asta este importanța lui majoră care este ,,adormită” la marea majoritate. Forța lui ar trebui să filtreze energiile exterioare, cele care devin dominante prin preluarea lor de când suntem îndrumați în conformitate cu mediul în care venim și pe care le considerăm atât de normale încât nici nu ne trece prin gând că se poate și trăi altfel.
    Rotația acestei energii fluide este cea mai plăpândă, de aceea suntem atât de nehotărâți, de nedeterminați în a sfârși ceea ce începem. De aceea luăm atât de greu decizii chiar când conștientizăm că sunt salvatoare.
    Energia care este disipată, dar bine ordonată, în corpul nostru energetic. De asta predau de la gradul 1 formarea hiperspațiului, pentru a coștientiza acest corp –dublu vital, al nostru. Foarte important și pe zi ce trece înțeleg cât de necesar este. Este o formă simplificată a multor altor posturi energetice însă extrem de necesară și folositoare la nivelul de acum al marii majorități .
    Energia din Vishudha se ,,refugiază” la marginea corpului nostru de lumină pentru că nu este folosită de noi în procesul trăirilor zilnice. Ca și cum nu am avea nevoie de energia ei. Și nici nu o facem pentru că funcționăm pe pilot automat.
    Confuzia din viața noastră, emoțiile pe care nu știm cum să ni le rezolvăm- totul este din neputința de a Hotări fiecare ce vrea. Cu determinare și clar.
    Lucrând cu emoțiile am descoperit că impactul momentan al lor poate fi mult diminuat. Că boala dintr-un organ poate fi cel puțin stopată. Dar depindea de decizia persoanei respective de a trece anumite bariere. Insă nu o decizie luată la nivel de emisferă stângă ci era mult mai profundă. Chiar dincolo de credința că se face bine tot mai era ceva: neputința de a susține constant credința. Apăreau chiar și o clipită, îndoielile. Și se năruia totul. Iar căpăta un dram de încredere, iar se năruia. Atunci când începem lucrul cu emoțiile e ca și cum am lua o medicație foarte puternică. E necesară și binevenită. Pentru ca atunci când le conștientizăm să nu o luăm razna. Energia acumulată în ele este teribilă. Cine crede că îi poate simplist face față ... Iar etapele nu pot fi sărite. Și așa e ceva nemaipomenit să lucrăm cu ele.
    O ființă umană este un conglomerat de energii care sunt precis distribuite în centrii principali de energie – fie că sunt 5-7 după anumite modele din vechile școli. Acest conglomerat energetic este închis în coconul nergetic din jurul nostru (care și el are două alcături). Dacă centrii energetici nu sunt folosiți sigur că ei nu vor funcționa și energia din ei se va disipa in cocon mai ales spre marginile lui. Readucerea conștientă a energiei în centri este necesară. Pentru fiecare centru sunt concepute tehnici speciale(nu vă speriați, nu sunt grele dar.... nu facem odată și gata! Știu cât de nerăbdători suntem).
    Iar ca să putem fi FERMI atunci când avem de îndeplinit ceva, reactivarea centrului Vishudha este punctul de plecare. Altfel nu vom fi în stare să luăm deciziile clar, corect.

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.