miercuri, 15 iunie 2016

Cartea Vieții_ Lecții de autovindecare




Trăim suma tuturor învățăturilor de până acum - ceea ce înseamnă că suntem în permanență TRECUTUL preluat  de la părinți în primul rând, genetic, apoi de la cei din jur prin ceea ce se numește educație.

 Atunci când experimentăm stres sau frică în viața noastră, dacă am privi cu atenție am descoperi cauza problemei care este în realitate o primă emoție. Ea a provocat multe ,,puneri în scenă” de-a lungul vieții noastre fără ca noi să ,,știm, sau că se și întâmplă, repetitiv.
Ceea ce ne afectează sunt de fapt emoțiile conectate cu prime amintiri și tot vom acționa la fel dacă….. …… avem un pic de umor și recunoscând tiparul ALEGEM să nu mai țipăm, să nu mai suferim, să nu mai….

Subconștientul asociază o acțiune sau o persoană pe care o ,,simțim” la nivel empatic, fără să fim conștienți de asta, în acea clipă, cu ceva care s-a întâmplat în trecut. Emoțiile sunt activate și apare ,,reluarea”  stărilor, devenind de multe ori comportamente de care vrem să scăpăm.

Asta înseamnă că rulăm ,,amintirile vechilor programe provenite dintr-o primă emoție”; ele se tot  repetă fără ca noi să  intervenim prin VOINȚA noastră de a le modifica.

Dar CINEVA intervine !!!  Nu știu ce nume să îi dau pentru că AȘA SUNTEM PROIECTAȚI !!! să avem parte de ,,o îndulcire” a vieții trăite pe aici.
Iar această ,,minune” are loc în fiecare noapte. Da!!! Atunci când dormim CINEVA ne face terapie! Ingeri, arhangheli?! Fiecare poate spune cum vrea. Dar.....

Avem  ,,programul de autovindecare” în noi pentru a suporta încă o zi?!  Se pare că DA !!! Am întrebat câteva persoane dacă au observat ,,mișcarea ochilor” atunci când o persoană doarme. Când este în somn REM. Având o durată de maxim 10 min. De câteva ori pe noapte, mulți nu știau că avem asemenea mișcări oculare în timpul somnului  ( la final voi scrie câteva date despre somn și etapele lui).

Însă este miraculos, uluitor că avem ,,la purtător” posibilitatea de a ne vindeca. Este necesară și o bună ABILITATE dar asta se poate învăța. De când am descoperit această practică de autovindecare dar și de a ajuta pe alții, am mai realizat un lucru: este mult, mult mai puternic tratamentul și de durată dacă se practică și o sesiune ReiKi la final.





Voi scrie doar ceea ce am observat până acum. Gândurile, acele ,,idei” care apar brusc în timpul  terapiei și pe care le-am adunat de-a lungul timpului. Sunt doar observații personale, așa că luați-le ca atare.

Nu este simplu să accesezi ,,prototipul” unei emoții,  care s-a produs în copilărie sau în perioada intrauterină. Mă gândesc la durerea unui copil atunci când îi dau dințișorii. Este imensă. Se știe acum că unui adult i-ar fi dificil să o suporte fără doze masive de analgezice. Pe când un copil mai are diaree, mai plânge, face febră uneori  .... Asemenea ESTE și prima EMOȚIE. Frica, nemulțumirea, supărarea..... TOATE au un punct de pornire și învățăm treptat să le dăm un nume. Acea ,,primă emoție” unui adult i s-ar părerea o cumplită teroare psihică și ar fi greu de suportat. De aceea ea se repetă dar atenuat, nuanțat, începând de la simple avertismente până la dureri în corp, sufletești, cărora medicina nu le dă de capăt.

Iar terapia EMDR despre care am scris recent, ne ajută. Nu numai ea, ci TOATE terapiile apărute în ultima sută de ani. Aplicate consecvent.

Și având ÎN GÂND că IN MINTEA LUI DUMNEZEU nu există imperfecțiune. Fără această convingere ne rătăcim. Iubirea față de Dumnezeu este unitatea absolută cu tot Universul. În plan subtil este un Punct și acolo nu există pierderi, nu există achiziții. Acolo suntem toți uniți. Este ceea ce absorbim din toate învățăturile, treptat, în noi. Cu răbdare, cu dăruire.


Temeinicia primilor pași e necesară.
Pentru cine vrea să practice singur, e necesar să înceapă cu simpla mișcare a ochilor, de la stânga la dreapta. Sau de la dreapta la stânga. Lăsați instinctul să fie activ. Acordați-i șansa de a se manifesta. Avem numai de câștigat făcând acest lucru.

In fiecare secundă trec sute de gânduri ale altora prin noi. Unele rămân, atrase de cele asemănătoare și când devin puternice ne scot la iveală ... durerile proprii! Atâta tot! Doar că ne mirăm de unde apărură. Așa că exersați din când în când, câte 10-20-30 secunde mișcarea ochilor. Cine știe ce ,,gând” veți opri din a se așeza.

Asta se întâmplă în fiecare noapte în faza somnului REM. Așa că putem să facem conștient, voit, propria vindecare.  
Este o tehnică pe care e bine să o învățăm respectând câțiva pași. Pentru cei care au mai citit, au fost la cursuri, seminarii sau practică alte tehnici, avertismentul este de a fi atenți și a nu cumula cu alte informații. Deprinderea pe care deja o avem de a medita, de exemplu, este bună. Dar în pregătirea acestei terapii se cer câteva lucruri clare care cred că sunt necesare.

Avertismentul acesta este extrem de important. Știu prin ce am trecut cu persoanele care ,,voiau” să fie ca ele, pentru că așa li se părea lor că este ,,bine”. Responsabilitatea informațiilor scrise este și mai mare pentru că fiecare va ,,înțelege” ca el. Așa că mă strădui să creionez pașii cât mai simplu rugând pe cei care sunt interesați de această terapie să citească și să re-re-recitească cartea ,, Vindecarea traumelor din trecut” scrisă de Francine Shapiro, PhD. Cu creionul și un caiet de notițe. Shapiro a observat procesul de mișcare bilaterală al ochilor în momentul când ne amintim o experiență traumatică, imită mișcarea rapida a ochilor(REM) din timpul somnului cu vise intense și are ca efect diminuarea stresului, până la dispariție. Tehnica de desensibilizare si reprocesare prin mișcarea ochilor utilizează capacitatea naturală de vindecare pe care deja o avem.
Este contraindicată persoanelor cu tulburări cardiace și respiratorii severe, afecțiuni oftalmologice degenerative, și în unele tipuri de epilepsie.


1.    Exersăm mișcarea oculară bilaterală. Atenție să nu obosiți nervii oculari. Atenție la ce trăiți ÎN interiorul vostru. Doar fiți curioși. Este lumea interioară care ... e un imens univers. Atâta tot !!!

2.    Ne gândim la ceva frumos. Aici am o observație. Și vă rog să fiți atenți și să hotărâți fiecare. Scriu doar din experiențele mele. O prietenă s-a gândit la un eveniment frumos din viață. Amintirea a devenit vie, era fericită. Insă când a reluat după o oră rememorarea, am văzut cum se schimbă un pic la față. Brusc, s-a intersectat o fază dureroasă, neplăcută cauzată de aceeași persoană. Așa că e bine să vă alegeți o floare, un colț de natură, sau bucuria trăită când te rogi Maicii, sau așa cum mulți o fac acum pentru că sufletul lor l-a descoperit, pe părintele Arsenie Boca.

STAREA interioară este cea care trebuie urmărită, observată cum pătrunde în fiecare celulă. Iar acestei stări trebuie să îi dai un nume, cât mai simplu și direct: de exemplu: Cais (Flori de cais), sau Albastru, sau Gingășie ... Și în timpul zilei e necesar să rostești șoptit sau în gând cât mai des acest nume și să lași ,,amintirea” să curgă prin tine. Să simți fizic cum te inundă.

Un cuvânt magic poate funcționa foarte bine o vreme. Fiți atenți însă! Dacă apare o undă ușoară de ,,ceva” care parcă îl face să nu mai fie VIU, schimbați-l.  Nu uitați că trăim într-o lume duală. A antagonismelor. Și se poate ca la un moment dat să iasă la iveală o amintire neprocesată legată de acel cuvânt magic. Sunt multe, multe aspecte subtile în noi. Nu luați totul tabu. Spun mereu și mereu că ,,nu există rețete unice”. Atenție deci. E viața voastră în joc și jucați-vă cu plăcere. Plăcerea jocului îi face pe copii să fie foarte atenți, inventivi. Sclipitori adesea. Monotonia duce la renunțare.

Sunt etape necesare. A trece cu ușurință peste ele nu e dovadă că ai stăpânire asupra vieții tale. Și nu pot spune că e ușor. Dimpotrivă! Ne ,,plictisim” repede. Vrem să detonăm lumea din jur doar pentru că ,,simțim” că am putea face asta. Eroare! PRACTICA CONSTANTĂ e cea care ne va stabiliza fiecare pas.

3.    Acum, din când în când putem uni cele două etape: mișcarea ochilor și ,,cuvântul magic” ( cel al stării interioare).
Când această practică este condusă de un terapeut cu un scop clar și care știe pașii (pe care el înșuși i-a exersat asiduu) nu e nici o problemă de a trece mai departe. Însă când îți dorești să devii stăpânul vieții tale, e cazul să nu te grăbești. Nu ai făcut-o până acum așa că ... Temeinicia e necesară.

Ideea terapiei pentru amintirile neprocesate sau a emoțiilor ascunse undeva adânc în noi, și care ne tot ,,provoacă”, nu e joacă. Am văzut destul de multe persoane care ajung mereu la aceleași amintiri din copilărie și nu trec de ele. Propriul subconștient le protejează. Pentru că PRIMA AMINTIRE este o durere uriașă. Și dacă ajungi singur acolo ... De asta trebuie înainte o pregătire temeinică. Știu, în cărți se prezintă cazuri de persoane care au reușit miraculos să scape de o boală a corpului sau a sufletului. E adevărul adevărat.

Fiecare om este o sumă a unor anumite programe iar mecanismul blocării funcționează împotriva ideilor și programelor nocive. Dintotdeauna! Așa cum am scris, în timpul somnului REM, cred că intrăm într-un proces de autovindecare pe care IL AVEM deja MEMORAT. Trebuie să îl reactivăm învățând și apoi să stabilizăm acest dar. Așa cum am învățat să mergem tot așa învățăm și acum. Dar nu e cazul să fim plini de vânătăi pe urmă. Nu e deloc recomandat.

4.    Hai să exersăm. Să presupunem că aveți o nemulțumire. Ceva sâcâitor. V-a spus ceva un coleg. Mișcați bilateral rapid ochii. Așa nu veți lăsa să ,,intre” nici un musafir nepoftit. Nemulțumirea dacă nu va dispare cel puțin nu o veți asimila ca pe un uragan. Pentru că orice nemulțumire crește și tot crește. Uitați-vă la TV. Sunt multe persoane cărora pupilele li se mișcă rapid. De obicei sunt oameni carismatici, plini de șarm. Nu-i afectează nimic (sper că nu o să doriți acum să faceți politică !). 

De ajutor pot fi și mici atingeri ușoare, repetate ritmic, pe coapse sau pe umeri. Sau muzica special creată.
Atunci când aveți un răgaz spuneți-vă ,, cuvântul magic” care vă ,,umple”tot mișcând pupilele și în această stare rememorați nesuferita de nemulțumire. O să vedeți că nici nu mai există !!! sau că e doar ceva vag, indefinit. AȘA se ÎNVAȚĂ. Zi de zi, treptat. Și nu vă veți mai irosi energia și timpul cu/în dureri și vaiete.

Sunt multe terapii apărute în ultima vreme. Din ce în ce mai directe, clare. Dar și extrem de puternice. E necesară o bună pregătire și temeinică pentru a ajunge ca ele să facă parte din viața noastră. Pașii următori îi voi descrie curând.

Avem totul înscris în noi. Și uite că descoperim asta din ce în ce mai direct și clar. Știu, nu suntem obișnuiți să avem grijă de noi și să ALEGEM cum să trăim.

Învățați:



             Suntem noi înșine CARTEA VIEȚII !!!

Despre Somn și stadiile lui : 

2 comentarii:

  1. Am observat la mine că atunci când îmi apare un gând deranjant închid şi strâng ochii tare de tot. Oare fac bine? Este ceva instinctiv. Mulţumesc, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte bine! Dacă starea interioară se schimbă și tu ai stabilizat-o prin faptul că observi asta, continuă. Important este să ieșim din gândurile, stările care ne „deranjează”.
      Zi minunată!

      Ștergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.