sâmbătă, 23 iulie 2016

Vindecă-te singur !


Corpul nostru știe să se vindece singur. De ce nu în totalitate?! Nu e cazul  să căutăm asemenea răspunsuri care pasează responsabilitatea atitudinilor noastre.
Recent am scris despre  căscat
 și EMDR

Sunt două aspect importante pe care este bine să le știm. Pentru că mulți au nedumeriri.
Mișcarea bilaterală a ochilor, sau sus—jos, oblic etc. este bine să fie practicată ca exercițiu pregătitor și nu în plină criză existențială când e dificil să îți aduci aminte că poți face ceva ..mai neobișnuit” pentru a te îndepărta de focarul emoțional care te cuprinde.

Știu: UITĂM ! ok. Lucrezi mult la calculator: desenează  o săgeată ßà undeva pe marginea monitorului… Și de câte ori o ,,vezi” mișcă-ți ochii de câteva ori. Așa creezi o nouă hartă pe creier care devine stabilă și de a cărei utilitate vei profita oricând.
Se pot inventa multe asemenea ,,noduri la batistă”, bunăvoință să fie.

-        Atunci când suntem stresați, EMDR ne ajută să ne detensionăm.
-        Când suntem veseli, bine dispuși, EMDR ne stabilizează starea.  
Două aspecte diferite ale vieții în care intervenim prin mișcarea ochilor. Pentru că am sesizat nedumerirea multora cărora le arăt EMDR. Mediul științific încă nu are explicații clare. Însă, ceea ce este important: FUNCȚIONEAZĂ !!! 

Funcționează și ne aduce în momentul PREZENT de pe oriunde am hălădui. E ca și cum te-ai trezi. Ești TU, acum în clipa asta și ... atât! Fără traume sau măcar mult diminuate. Pentru că am fost (și sunt) fascinată de descoperile validate în mediile științifice, că partea anterioară a nucleelor amigdaliene calmează emoțiile. Care l-a rândul lor se leagă de vechea practică a Surâsului interior. Poate e prea mult, poate aceste informații încă nu sunt coroborate și de către cercetători. Nu asta e important ci faptul că AVEM ÎN NOI structuri pe care putem să le activăm și așa să deținem controlul asupra vieții. A propriei vieți.


         - EMDR ajută la reducerea treptată a durerilor /traumelor sufletești ;i somatice
         - stabilizează stările armonioase. Este chiar indicat să meditezi la ceva plăcut și să ai un cuvânt magic pentru acea stare pe care să ți-l spui când simți că este cazul.

Copii au o capacitate de vindecare uluitoare. Neavând nevoie de explicații ci doar de încredere. Am cerut voie unei mame să ajut puștiul care se lovise grav la genunchi. I se dizlocase. L-am rugat să miște ochișorii și apoi să îmi spună dacă tot așa ,,mare e durerea”. ,,Nu. parcă e mai ,,mică”. ,,Hai să o facem și mai mică”. Și uite așa a încetat plânsul, chiar s-a amuzat un pic de noutatea ,,tratamentului” până a ajuns salvarea.

Știu că deocamdată se practică doar pentru ,,stările” noastre. Dar întâmplarea cu puștiul m-a determinat să ,,aplic procedura” și pentru durerea de umăr sau de genunchi, spate... Depinde de vechimea durerii, de faptul că starea fizică are rostul ei care trebuie înțeles. Sigur că ajutorul poate fi completat și prin alte terapii care să schimbe starea energiei din zona respectivă. Că o vizită la spital este mai mult decât necesară..

Așa că învățând să avem încredere în corpul nostru care uite că nu ne-a lăsat în suferință –iar noi nici nu am bănuit acest lucru ci am încercat doar să ,,înlăturăm durerea” neștiind că ea e semnalul că propriul corp luptă să se vindece, așa cum a descoperit doctorul Hammer – și încă este ostracizat de colegi, realizăm că ne putem vindeca și că suntem singurii care o pot face. Dar bănui că asta o știți deja. Tocmai pentru că începem să avem încredere în posibilitățile latente dar REALE pe care le avem la purtător apar și METODELE pe care doar trebuie să le ÎNVĂȚĂM practicându-le. Doar conștientizarea lor nu e suficientă. Cum ar fi să stăm lângă un izvor și să leșinăm de sete ?! trebuie măcar să adunăm apă în pumni și să bem.

Și cred că e bine să repet că avem traume moștenite genetic, la nivel celular dar și traume pe care le ,,învățăm” și care formează harta creierului. Există legături între cele două dar sunt și aspecte separate. A învăța să ,,gândești pozitiv” nu înlătură un blestem care e moștenit genetic. Până la un punct poate fi o abordare comună. 
Să conștientizăm că am fost creați perfecți pentru că în mintea lui Dumnezeu așa suntem mereu.