Despre Bioxidul de carbon sau Dioxid de carbon se știe că e un
gaz toxic pe care îl
eliberăm prin
expirație.
Savanții
moderni încep să-și schimbe părerea asupra lui. Și nu
numai. De exemplu, Oxidul Nitric: ni se spune că fără
celebrul oxigen inima mai bate, însă… fără NO se
oprește*.
Este ușor să ne gândim
la oxigen ca salvator al vieții și la CO2 ca la un produs rezidual. De fapt este invers.
Nivelul
de dioxid de carbon (CO2) din corpul nostru este cel care controlează respirația!
Oxigenul este preluat din exterior, în timp ce dioxidul
de carbon este produs în organism.
Chiar e nevoie să producem un deșeu și
toxic, pe deasupra? Nu, a fost doar o informație eronată,
vehiculată zeci
de ani (încă…).
„ Sângele cu mai mult dioxid
de carbon (mai acid) detașează
oxigenul de hemoglobină.
În
anumite privințe, dioxidul de carbon e un fel de avocat
specializat în
divorțuri,
un intermediar care separă oxigenul de legăturile
sale, astfel încât acesta să poată fi
liber să-și găsească alt
partener. Această descoperire explică de ce
mușchii
angajați într-o măsură mai
mare în
timpul exercițiilor fizice primesc mai mult oxigen decât cei mai puțin
utilizați.
Producem mai mult dioxid de carbon, atragem mai
mult oxigen. E un mecanism de ofertă la cerere, la nivel
molecular.
Dioxidul
de carbon are un efect profund dilatator asupra
vaselor de sânge, deschizându-le ca să poată livra
un flux mai mare de sânge
bine oxigenat celulelor înfometate”. Respirația-James
Nestor
„Dioxidul de carbon este hormonul șef al corpului; el și numai el poate fi produs în fiecare țesut și cel
mai probabil poate influența toate organelle. Dioxidul de carbon este, în fapt, o
componentă a
materiei vii mai importantă decât
oxigenul.“ Henderson.
- Creșterea nivelurilor CO2 prin reducerea respirației nu doar ne-ar proteja sănătatea și
condiția
fizică, ci
ar putea avea chiar un efect vindecător deoarece ar ține
sub control stresul oxidativ, implicit manifestările care derivă de
aici.
-Presiunea CO2 este
mai importantă decât
tensiunea arterială, dar nu este la fel de cunoscută.
-Dioxidul de carbon este
tranchilizatorul nostru natural! O
presiune normală de dioxid de carbon este legată de
relaxare.
Modul cel mai eficient de a preveni multe dintre afecțiunile
cronice, de a îmbunătăți și de a
prelungi viața este
să ne
focalizăm
asupra tiparului respirator, echilibrând
nivelul de oxigen și cel de dioxid de carbon din corp.
Corpul se poate regla singur, corpul
se poate vindeca singur! Auzim, citim despre asta, ni se pare
„ciudat” chiar dacă sperăm (totuși), dar nu știm ce să facem din cauza lipsei de informații. Știința nu
numai că
evoluează cătinel,
dar apar și
opozanți mamut
care au interesele lor.
Avem deja implementate ajutoare:
chemoreceptorii! Cei care
supraveghează,
coordonează și
reglează
cantitatea de oxigen și
de bioxid de carbon.
Avem multe tipuri de chemoreceptori răspândiți în organism, care ajută la controlul diferitelor procese, inclusiv gustul, mirosul și respirația.
Există două
tipuri de chemoreceptori ai sistemul respirator: periferic și
central.
Chemoreceptorii periferici, din carotidă și aortă, sunt în
principal responsabili cu detectarea modificărilor cantității de oxigen din sângele care traversează
inima.
Chemoreceptorii centrali, localizați în
trunchiul cerebral, în Medula oblongata și
Puntea lui Varolio detectează o modificare oricât de mică a nivelului de dioxid de
carbon din sângele arterial prin pH-ul lichidului cefalorahidian (LCR).
Când respirăm prea lent și nivelul dioxidului de carbon crește,
chemoreceptorii centrali înregistrează
aceste modificări și
trimit semnale de alarmă către creier, comunicând plămânilor să respire mai repede și mai
profund.
Când respirăm prea repede, acești chemoreceptori transmit corpului să
respire mai încet pentru a ridica
nivelul dioxidului de carbon.
Mecanismul SIGUR prin care corpul reglează ritmul respirator este dat nu de cantitatea de oxigen, ci de nivelul dioxidului de
carbon.
Numai că, în
unele cazuri, chiar dacă știm, nu lăsăm corpul să se regleze singur, ci intervenim cu „obiceiurile” noastre
distrugătoare.
Chemoreceptorii ar fi foarte fericiți…fără năzdrăvăniile
noastre. Adică: respiratul
pe gură!
https://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2024/06/respiratia-pe-gura-orala.html
Respirația noastră este o reflectare directă a gândurilor, emoțiilor,
activității și
posturii noastre.
Respirăm foarte repede, efectiv ne hiperventilăm
corpul de parcă ne
aleargă, un
leu în junglă. Cel puțin unul.
Ori de câte ori scoatem un sunet, (când vorbim, cântăm,
mormăim),
mișcăm
aerul afară din plămâni. Deci
expirăm, eliminăn o
cantitate mare de CO2, și lăsăm oxigenul de capul lui. Intrăm în stress oxidativ. Nu
trebuie să nu
facă
nimeni vrăji, ni
le facem singuri. Da, fără să știm, cel puțin până acum.
Monitorizarea, CONȘTIENTIZAREA propriului tipar respirator este la îndemână.
Avem nevoie de energie ca să viețuim
fizic, emotional, mental. Aproximativ 10% din energia totală, dintr-o
zi, este produsă de fermentație. Nu e nevoie de oxigen pentru acest proces.
90% de energie este produsă în mitocondrii.
„ Dacă compari mitocondriile cu soarele și le
compari gram cu gram, mitocondriile sunt atât de puternice încât produc de 10.000
de ori mai multă energie decât
soarele. Desigur, soarele este puțin mai mare, așa că de
aceea produce mai multă căldură, dar totuși mitocondriile sunt absolut uimitoare. Celulele cu un număr mare
de mitocondrii sunt desigur celulele care au o mare nevoie de energie.
Creierul nostru,
celulele noastre nervoase au o mulțime de mitocondrii pentru a satisface
această uriașă
nevoie de energie. La fel și cu inima noastră, mușchii noștri, ficatul, ochii, toate aceste celule
din aceste organe au câteva
mii de mitocondrii dar care sunt locuri în
organism care au cele mai multe mitocondrii. Acesta este un ovul fertilizat.
Este ușor de înțeles când
spermatozoizii și ovulul se unesc există o cerere uriașă de
energie pentru a prolifera și a crea un miracol practic. Un ou fecundat are peste o sută de
mii de mitocondrii”. Conscious Breathing: Discover The Power of Your Breath,
autor Anders Olsson
Avem de 100 de ori mai mult dioxid de carbon în corp decât
oxigen și
majoritatea oamenilor au nevoie de o cantitate chiar mai mare.
Putem crește nivelul acestui
gaz în organism facilitând așa procesele
cognitive, arderea grăsimilor și, în unele cazuri, vindecarea
bolilor. Pentru asta, ar trebui să învățăm să
inspirăm și să expirăm lent.
Nu
13-15 respirații pe
minut, ci să le scădem
CONȘTIENT și
TREPTAT până devin
o nouă obișnuință. Dacă respirăm de
15 ori pe minut, reducem la 12-13 respirații. Totul se face treptat.
-Bolile de inimă, hemoroizii, guta, cancerul și alte
100 de boli sunt cauzate de deficiența de dioxid de carbon provocată de
hiperventilație
(respirație
rapidă).
Crizele de astm sunt mai puțin o problemă sau o „defecțiune a
sistemului“, și mai
mult o acțiune
compensatorie a plămânului.
Respirația este o funcție autonomă pe care o putem controla în mod conștient.
-Oamenii care suferă de anorexie,
atacuri de panică sau tulburări obsesiv-compulsive au în mod constant niveluri scăzute
de dioxid de carbon și se tem mult mai mult să-și țină respirația. Pentru a evita un atac,
respiră
excesiv și în cele din urmă devin
hipersensibili la dioxid de carbon și intră în
panică
atunci când sesizează o creștere a
acestui gaz. Sunt anxioși pentru că respiră excesiv, și viceversa, respiră excesiv pentru că sunt
anxioși.
Dr. Buteyko a
ajutat pacienții să
blocheze declanșarea crizelor de astm prin învățarea
metodei de hipoventilație, pentru a ridica nivelul dioxidului de carbon.
El a constatat că atacul de panică,
asemenea astmului, este de obicei precedat de o
mărire a
volumului de aer inhalat și a ritmului rapid de respirație, care a dus la scăderea
nivelului dioxidului de carbon.
Pentru a bloca declanșarea
unui atac pe cale să survină, subiecții au
respirat mai lent și mai puțin, crescând nivelul de dioxid de
carbon. Această tehnică simplă și gratuită le-a înlăturat senzația de amețeală,
dificultățile de
respirație și
senzația de
sufocare.
„Se începe cu armonizarea respirației, eliminând
pauza dintre inspirație și expirație, astfel încât respirația să fie o
linie continuă și nesfârșită (4 sec cu 4 sec).
Când te acomodezi cu
această
tehnică, învăță cum să-ți
prelungești expirațiile.
O dată pe zi stai întins,
inspiră
scurt, apoi expiră în timp
ce numeri până la 6.
Pe măsură ce progresezi, poți prelungi inspirația la
4 secunde și
expirația la
8, cu scopul ca, după șase luni de practică, să-ți poți prelungi expirația la
30 de secunde. Nu te vei mai îmbolnăvi și corpul tău va fi complet detoxificat”. - dr. Buteiko
Comportamentul pacienților anxioși este o reacție
complet naturală — este
o reacție de
urgență a
corpului. „S-ar putea ca
anxietatea, la origine, să nu fie deloc o problemă psihologică”. Sigur, cercetările
sunt (încă) în curs
iar noi, respirăm pe gură, sau pe nas, repede.
Cele mai importante motive pentru a crește
toleranța la
dioxid de carbon:
- Controlează respirația.
Presiunea dioxidului de carbon ne controlează respirația, prin intermediul pH-ului.
Trunchiul cerebral, situat între măduva
spinării și
creier, controlează funcțiile de bază de supraviețuire ale corpului nostru: foame, sete,
respirație, bătăi ale
inimii, tensiune arterială, frici, agresiuni, comportamente de zbor și
reproducere.
O presiune mai scăzută a CO2
ne face să respirăm mai repede și, în timp, mai superficial.
Ne reglăm pH-ul corpului cu fiecare respirație.
Atunci când expirăm prea
mult dioxid de carbon, pH-ul crește,
deci modificăm
mediul din corpul nostru, iar proteinele nu pot funcționa normal.
Există o legătură strânsă între
respirația
excesivă care
crește
pH-ul și
pofta de mâncare și băutură, care
scade pH-ul - de exemplu, fast-food, carbohidrați, cafea, bere, vin, bomboane,
sifon, înghețată și prăjituri. Se hrănesc
unul pe altul și
riscul este să
ajungem într-un cerc vicios din care ieșim
greu.
-Nivelurile scăzute de CO2 duc la creșterea
nivelului de adrenalină și de trombocite în sânge.
-Antibacterian Din anii 1930, dioxidul de carbon
este folosit pentru ambalarea alimentelor. Pâinea, brânza, puiul și
cafeaua sunt exemple de produse ambalate în 100%
dioxid de carbon. Efectul antibacterian al CO2 previne creșterea
bacteriilor cauzatoare de germeni.
Dacă CO2 are un efect antibacterian atunci când este utilizat în ambalajele alimentare, este rezonabil să gândim
că are un
efect antibacterian în interiorul corpului nostru.
Nivelurile scăzute de CO2 din corpul nostru ar oferi astfel un teren propice
pentru bacteriile nedorite, în timp ce un conținut mai mare de CO2 ar reduce riscul de infecții.
- Crește oxigenarea. CO2 forțează
oxigenul să se îndepărteze din sânge,
astfel încât să poată intra
în mușchii și organele noastre și să fie
de folos. Acesta se numește efectul Bohr după descoperitorul danez Bohr.
Un exemplu simplificat al efectului Bohr sunt stingătoarele
care conțin
dioxid de carbon. Acest lucru este similar cu ceea ce se întâmplă în corpul nostru când, de exemplu, dioxidul de carbon părăsește un
mușchi
care lucrează. Când CO2 ajunge în sânge, pentru a fi
transportat la plămâni
pentru expirare, CO2 scoate oxigenul din sânge, care ia direcția
opusă și intră în mușchi, oxigenându-l
astfel încât să poată
continua să funcționeze.
Când inspirăm
oxigen prea rapid, el devine foarte reactiv în
corp, deci toxic și periculos. Ruginim în
interior. Adică apar
stări
inflamatorii.
- Lărgește
vasele de sânge. O
presiune optimă a CO2
menține
vasele de sânge deschise, deoarece CO2
are un efect de relaxare și lărgire asupra mușchilor netezi din jurul vaselor de sânge. Un adult are aproximativ 100.000 km
(60.000 mile) de vase de sânge, adică 2 ½ rotații în jurul globului, este ușor de înțeles că lipsa de CO2 afectează
circulația și, de
exemplu, provoacă mâini și
picioare reci.
Pe măsură ce
vasele de sânge
devin mai înguste,
inima trebuie în mod
natural să lucreze mai mult pentru a pompa sângele, ceea ce poate duce la o
tensiune arterială ridicată (fază de
luptă/fază de
zbor) sau scăzută (faza de îngheț/epuizare).
- Lărgește căile respiratoria. CO2 lărgește căile
respiratorii din plămâni, gât și nas.
Căile respiratorii cu nările înguste și un nas înfundat sunt logice,
deoarece este mecanismul de apărare al organismului pentru a încerca să mențină o
presiune optimă a CO2.
Dioxidul de carbon este produs în
organism și, tot
el, părăsește organismul prin expirație. În caz de deficiență,
organismul încearcă să reducă
debitul prin îngustarea căilor
respiratorii.
Constricția căii respiratorii, respirația șuierătoare și dificilă sunt un reflex natural al
corpului de a respira mai puțin și mai încet.
Ne ajută și el
cum poate.
Primul pas pentru soluționarea
obstrucției căilor
respiratorii este adoptarea unei posturi corecte. Să ții
buzele lipite, cu dantura apropiată ușor, și
limba poziționată pe cerul gurii.
Capul perpendicular pe corp fără să răsucești gâtul.
Când stai așezat
sau în
picioare, coloana vertebrală ar trebui să stea în formă de J,
perfect dreaptă până în regiunea lombară, unde
se curbează în mod
natural spre exterior.
În
această poziție
trebuie să efectuăm respirații
abdominale întotdeauna
pe nas, lent.
Să împingi partea din spate a
limbii în
bolta palatină inferioară și să tragi
restul limbii înainte,
ca un val, până când vârful atinge ușor dinții
incisivi.
-Calmează creierul .
În caz de atacuri de panică și frică de a zbura, este obișnuit să aveți o pungă pentru a inspira și a
expira, astfel încât o parte din aerul expirat să fie
reinhalat. Aerul expirat conține mult dioxid de carbon și, în mod natural, atunci când respirăm o parte din acest aer,
nivelurile de dioxid de carbon din organism cresc, iar persoana cu atac de
panică sau
frică de a
zbura se calmează.
Nivelurile scăzute
de dioxid de carbon conduc la un răspuns puternic la stres și
adrenalină.
1. Respirați lent cât mai des
posibil. Numai așa ne vom crea un nou obicei, stabil.
2. Activitate fizică. Mersul pe jos este cel mai
important decât trasul de fiare, la sală.
3. Respirați o parte din aerul expirat (respirație în pungă. Sau, celebra mască cu
care făcurăm cunoștință
recent. Interesant, dacă s-au gândit să ne
ofere și un
remediu).
4. Absorbție prin piele (faceți băi îmbogățite cu CO2. Avem stațiuni balneare
renumite)
5. Beți bicarbonat de sodiu (conține CO2
și
poate ajuta, de exemplu, în tuse. Fără exagerări și sub atentă automonitorizare sau sub
îndrumare medicală. Tendința de exagerare nu e bună.)
6. Exerciții de respirație atent
monitorizate.
7. Băuturi
carbogazoase (fără zahăr).
Biibliografie:
Respirația: O nouă știință a
unei arte pierdute de James Nestor
Conscious Breathing. – autor Andres Olsson
Respiratia vindecatoare - autor Mary Birch
Advanced Buteyko Breathing Exercises
https://buteykocenter.dk/en/what-is-buteyko-method/
*https://dor-danaela.blogspot.com/2024/06/oxidul-nitric-molecula-vietii.html
Am încercat să scriu despre Dioxidul de carbon și implicațiile re-cunoscute (nu de mulți) în viața noastră. Despre puterea lui de vindecare.
RăspundețiȘtergereTandemul pe care îl face CO2 cu O în corpul nostru, mi se pare un mister. Două molecule de Oxigen și una de carbon, CO2, dirijate din Medula oblongata și Puntea lui varolio, au foarte multă treabă în corp: dilată vasele de sânge, lărgesc căile respiratorii, cresc oxigenarea mușchilor trimițând O acolo unde e necesar pentru a ne susține mișcarea internă și externă, are efect antibacterian, are grijă pe pH-ul nostru.. Efectiv ne controlează Viața.
Dacă am conștientiza că stările se datorează lipsei de CO2 și unui surplus de Oxigen, am respira CONȘTIENT lent?!
Suntem un mare mister față de noi înșine. Încă!
Un sfat: practicați GASSHO standard sau GASSHO mu-shin. Respirația va deveni lentă și …alte avantaje le veți descoperi doar PRACTICÂND.
Dacă aveți nelămuriri, răspund cu drag.