miercuri, 10 iulie 2024

Zâmbetul și Zumzăitul

Știința a început (timid) studierea zâmbetului și a fredonatului (zumzăitului). Științele antice sunt din ce în ce mai cercetate, chiar dacă nu se face, întotdeauna, referire la ele.

„ Zâmbet puternic timp de o oră pe zi pentru a opri rinosinuzita cronică în patru zile. 

Oxidul nitric gazos (NO) este eliberat în mod natural în tractul respirator uman. Cea mai mare parte a NO care se găsește în aerul expirat provine din căile respiratorii nazale, deși producția semnificativă de NO are loc și în sinusurile paranazale.

Se știe că NO nazal este crescut de 15 până la 20 de ori prin fredonat în comparație cu expirația liniștită. NO este cunoscut ca fiind în general antifungic, antiviral și antibacterian. Concentrațiile de NO în sinusurile sănătoase sunt foarte mari, chiar mai mult de 20 de părți per million (ppm).

NO a crescut de 15 ori în timpul fredonat în comparație cu expirația liniștită……”.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867403008031

Avem 43 de mușchi faciali, care compun 10.000 de expresii și microexpresii. Activăm 43 de mușchi să ne încruntam și doar ... 17 să zâmbim.

Întâi: la ce fel de zâmbet ne referim? La cel social după care ne ascundem, uneori? Cred că zâmbetul  copiilor este farmecul întruchipat iar zâmbetul Mona Lisei este cel al misterului. Dar  zâmbetul nostru de acum?!

Studiile științifice au arătat că zâmbind minim o oră pe zi, vindecăm rinosinuzita cronică, obstrucția nazală, simptome alergice etc. Să ne fie de folos!

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987705006328

Magia unui zâmbet este incontestabilă. Zâmbește ACUM !!! S-a schimbat starea în care erai?! Sunt sigură, sigură de asta. Încearcă să te înfurii când ai zâmbetul pe chip. .. ok! Te las să zâmbești cât de neajutorat ești că nu te poți înfuria!

                                      Cum zâmbim?

-„Ridicând colțurile sprâncenelor ca două aripi în zbor” (Mantak Chia). Adaug că tragem colțurile sprâncenelor spre Tai Yang deschizând așa YinTang, punctul întunecat care se găseşte la rădăcina nasului unde îşi are sediul "Supraveghetorul Tăcut".

-Ridicăm și colțurile ochilor spre Tai Yang ducând globii oculari la vârful nasului.

-Colțurile buzelor la tragem cu un fir invizibil, până la Perna de Jad sau Gura lui Dumnezeu, punct aflat în spatele capului.

Inspirăm calm în 3-4 timpi, expirăm în 3-4 timpi. Se poate și mai mult dar, nu e nici o grabă. Râmânem în apnee și ne observăm energia din interiorul corpului. Este Surâsul interior - cultivarea interioară a Sufletului (Mantak Chia) O stare! Pur și simplu o stare pe care cuvintele nu o pot exprima în totalitate.

Atunci când ne destindem mușchii feței privind la vârful nasului, întreg corpul se relaxează. Oriunde, oricând. Doar să ne acordăm nouă înșine această fericire fără dependențe. Asta e Puterea interioară a Surâsului. 

Zâmbetul este o modalitate necostisitoare de a-ți schimba starea și a deveni atrăgător.

 S-a dovedit că:

  • întărește sistemul imunitar, pentru că organismul este relaxat,
  • elimină stresul. Chiar și când te simți copleșit de probleme, și cele mai forțate zâmbete pot reduce cu adevarat stresul,
  • coboară tensiunea arterială. Dacă o măsori înainte și după ce zâmbești, are valoarea normală după,
  • te face să te simți fericit. Când zâmbești, în corp se eliberează endorfină și serotonină
  • atrage succesul. Părem mai încrezători, mai siguri,
  • este mai atractiv decât orice tip de machiaj,
  • este contagios. Când privești oameni care zâmbesc, nu poți rămâne încruntat. Zâmbești, la rândul tău, aproape automat.

Știu, sunt momente sau zile când crezi că nu ai niciun motiv sa zâmbești. Amintește-ți că un ștergător de parbriz nu poate opri ploaia dar te ajută să mergi mai departe.

Îndreaptă-ți spatele, aplică cele trei trageri, întinderi” și confirmă-ți că starea de stres, inutilitate, de depresie, anxietate a dispărut. Asta este Puterea fiecăruia. Merităm s-o stabilizăm pentru totdeauna. Zâmbiți, vă rog !!!

Respirația afectată (pe gură sau când avem nările congestionate) duce la o circulație deficitară a aerului și la o presiune mai scăzută în nas și sinusuri, creând astfel un mediu benefic pentru creșterea bacteriilor și inflamații.

Un zumzet duce la o creștere dramatică a fluxului de aer în sinusuri. În plus, nivelurile de oxid nitric (NO) cresc de 15 până la 20 de ori în comparație cu expirația liniștită. NO este cunoscut ca fiind în general antifungic, antiviral și antibacterian.

Fredonând de 60-120 de ori de patru ori pe zi, simptomele sinuzitei cronice au fost eliminate în esență în 4 zile.

https://openarchive.ki.se/xmlui/bitstream/handle/10616/38896/thesis.pdf?sequence=1

Când începem să respirăm pe nas, țesutul erectil din nări va scădea în dimensiune, iar interiorul nasului se va simți mai puțin aglomerat reducându-se și producția de mucus.

Respirația excesivă, rezultatul respirației pe gură, duce la o lipsă de dioxid de carbon (CO2). Îngustarea căilor nazale prin creșterea producției de mucus și umflarea țesutului erectil este mecanismul de apărare al corpului nostru care încearcă să prevină scăparea cantităților excesive de CO2. Când începem să ne îmbunătățim obiceiurile de respirație, respirând pe nas și păstrând mai mult CO2 în corpul nostru, el va fi în mod natural mai puțin congestionat. Este posibil să se reducă și dimensiunea amigdalelor umflate.

Un nas înfundat sau îngust este de obicei un indiciu că respirația nu este optimă.

„Ventilația sinusurilor paranazale a crescut foarte mult atunci când o persoană fredonează; o descoperire care ar putea avea atât implicații diagnostice, cât și terapeutice.

Există dovezi acumulate că zumzetul nazal (care este producerea unui ton fără a deschide buzele sau a forma cuvinte) în timpul măsurării NO crește nivelurile de NO datorită unui schimb rapid de gaze în sinusurile paranazale”.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987705006328

Se știe că NO nazal este crescut de 15 până la 20 de ori prin fredonat în comparație cu expirația liniștită. NO este cunoscut ca fiind în general antifungic, antiviral și antibacterian.

Tehnica de fredonat a fost descrisă ca fiind una care crește maxim vibrațiile intranazale. Fluxul de aer oscilant generat în timpul zumzetului produce o creștere dramatică a ventilației sinusurilor.

 

Fredonați - zâmbind, vă rog!

1. Închideți gura și lăsați partea din față a limbii să se odihnească în spatele dinților din față, în punctul aerului. Limba să fie cât mai apropiată, întinsă pe cerul gurii. Insistați cu răbdare.

2. La expirație spune „Hmmm…”, astfel încât să apară un zumzet. Bolta palatină să vibreze. Un fredonat puternic la un ton scăzut de ~130 Hz timp de minim 15 min până la o oră. Asta dacă vreți rezultate. În 3-4 zile.

https://www.youtube.com/watch?v=7MEpGrfr2NU

3. Puteți simți ușor vibrațiile în maxilar. Vibrațiile cresc circulația aerului și producția de NO în nas și sinusuri.

4. Într-un nas blocat cronic sau având sinuzită repetați de 10-20 de respirații de 2-4 ori pe zi timp de câteva zile sau până când problemele dispar.

5. Efectele par să fie și mai bune dacă împingeți tragusul în ureche cu degetele arătătoare. Acest lucru stimulează nervul vag care este direct cuplat cu sistemul nostru de odihnă și digerare (partea parasimpatică a sistemului nervos autonom). Sau astupi canalul auditiv cu degetele mijlocii. Zumzetul se va schimba dar nu practica numai așa. Schimbările pot veni, la început cu dureri de cap dacă insistați. Trec repede. Dar nu e cazul să trecem prin asta. Dar dacă insistați, e alegerea fiecăruia.  

6. Exercițiul poate fi făcut și preventiv: când ești pe cale să răcești, sau doar ai chef să faci ceva pentru tine.

Pentru a crește efectul puteți, în timp ce fredonați, să vă masați zona din jurul nasului, tâmplelor și deasupra ochilor (deoarece avem și sinusuri acolo).

 Dacă aveți dureri în gât, puteți să vă masați gâtul și rădăcina limbii. Masajul stimulează circulația sângelui în aceste zone.

 De asemenea, masajul gâtului stimulează nervul vag care este direct cuplat cu sistemul nostru de odihnă și digerare (partea parasimpatică a sistemului nervos autonom). Aritmiile cardiace (PAC) pot fi mult diminuate.

„Se presupune că zumzetul puternic, prelungit, a crescut producția nazală endogenă de NO, eliminând astfel CRS prin mijloace antifungice. Rinosinuzita cronică (CRS) este boala cronică umană cel mai frecvent refractară la tratament”.

Despre alte implicații ale zâmbetului-surâs și zumzăit, în următoarul articol!

 Concluzie: zâmbim și la expirație zumzăim HMMMMmmmm, la 130 Hz, cât de lung putem, fără a exagera. 


„ Exercițiu — Numără-ți pașii O modalitate de a elibera permanent un nas blocat este creșterea cantității de CO2 din organism prin activitate fizică și prin reducerea volumului respirator.

Cel mai bun mod de a reduce volumul respirator este să închidem gura și să extindem expirația. Când ne mișcăm corpul și în același timp ne reducem respirația, cantitatea de CO2 din corpul nostru crește, ceea ce ameliorează nasul blocat.

  • Mergeți, alergați sau mergeți cu bicicleta în timp ce numărați numărul de pași/împingeri de pedală pe care îi faceți la inhalare și numărul de pași/împingeri de pedală pe care îl faceți la expirație. Deoarece expirația prelungită promovează relaxarea, scopul exercițiului este de a face mai mulți pași/împingeri de pedală la expirare decât la inhalare.
  • Ține-ți gura închisă pe parcursul întregului exercițiu, astfel încât respirația să aibă loc doar pe nas. În timpul unei perioade de tranziție, puteți folosi și benzi nazale pentru a lărgi nările.
  • Găsiți un ritm care să funcționeze pentru dvs., de exemplu, doi sau trei pași/împingeri de pedală la inspirație și patru, cinci sau șase la expirație.
  • Numărul de pași/împingeri ale pedalei poate varia în timpul sesiunii de antrenament, în funcție de nivelul tău de fitness zilnic, de viteză, dacă mergi în deal sau în coborâre și dacă vrei să te împingi sau să te relaxezi.

NOTĂ! Dacă împingi prea tare poate da naștere unei dureri de cap temporare ptr că presiunea din cavitățile sinusurilor crește și pentru că presiunea din creier crește, deoarece nivelurile crescute de CO2 lărgesc vasele de sânge, astfel încât fluxul de sânge către creier crește. Durerea de cap dispare de obicei când încetinești și începi să faci mai puțini pași la expirare, te sfătuiesc să faci cât mai ușor.

3. Exercițiu – Ține-ți respirația în timp ce mergi recomand acest exercițiu în principal dacă nasul este atât de blocat încât număratul pașilor este imposibil.

Pasul 1: Ridicați-vă și inspirați ușor și expirați ușor, într-un mod calm prin nas (aprox. 2-3 secunde la inspirație și aproximativ 2-3 secunde la expirație).

Pasul 2: Ciupiți-vă nasul după ce expirația este terminată și țineți respirația și începeți să mergeți în timp ce numărați pașii pe care îi faceți.

Pasul 3: Când nu vă mai puteți ține respirația, dați drumul la nas, inspirați și expirați calm pe nas. Încercați să vă relaxați respirând calm cât mai curând posibil.

NOTĂ! Gura ta va rămâne închisă pe tot parcursul exercițiului, poți număra câți pași poți face.

                                    Clătește-ți nasul cu sare și bicarbonat de sodiu

  • 1. Fierbeți 1 cană de apă și lăsați-o să se răcească până devine călduță.
  • 2. Adaugati un praf de sare, de preferat sare de mare sau sare de Himalaya, si un praf de bicarbonat de sodiu pentru fiecare jumatate de cana de apa. Se amestecă până se dizolvă.
  • 3. Toarnă o cantitate mică de apă în palmă și inspiră pe rând în fiecare nară. Alternativ, utilizați o oală neti, Nasaline® sau o sticlă PET obișnuită de 50 cl cu plută sport pentru a vă clăti nasul cu apă.
  • 4. Repetă de câteva ori până când nasul tău se simte mai curat și mai puțin blocat.
  • 5. Clătiți dimineața și seara pentru câteva zile.

 Bea mai multa apa  Semnele de deshidratare sunt gura uscată, buzele uscate și un miros atunci când facem pipi și că urina sunt galbene sau portocalii mai închise. Alergiile care afectează tractul respirator superior sunt adesea strâns legate de nasul blocat și deshidratarea.

Alergia la nivelul căilor respiratorii superioare implică o hipersensibilitate ușoară sau severă la praf, polen, mucegai, blană de animale și alimente.

O astfel de suprasensibilitate produce inflamație, eliberând astfel hormonul/neurotransmițătorul histamina în cantități mari. Histamina, care face parte din răspunsul imun pentru a vă proteja corpul, contribuie la creșterea producției de mucus și la contracția mușchilor netezi ai bronhiilor.

O altă funcție importantă a histaminei este aceea de a asigura niveluri optime de hidratare în organism. Nivelurile de histamină sunt scăzute atunci când corpul dumneavoastră este suficient de hidratat. Cu toate acestea, de îndată ce începeți să vă deshidratați, secreția de histamină crește pentru a vă contracta căile respiratorii pentru a preveni evaporarea apei.

Fiecare expirație permite să scape mai multă apă decât este adusă în corpul tău în timpul inhalării. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de umiditate din aerul expirat este întotdeauna 100%, în timp ce aerul pe care îl inspirăm nu este la fel de umed. În plus, respirația pe gură crește și mai mult fluxul de apă. Un studiu suedez a arătat că nasul este mult mai eficient decât gura în reținerea apei în organism, deoarece a fost reținută cu 42 la sută mai multă apă la expirarea prin nas, comparativ cu gură”.                 

– Respirația conștientă .- Anders Olsson


 De ce zumzăim la 130 Hz. ca să fie informația cât mai completă: 

Vă iubesc!


 

 

 

 

 

4 comentarii:

  1. Si eu va iubesc. Mariana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest articol se bazează pe studiile, care au vizat rinosinuzita cronică, făcute de un grup de pneumologi de la Karolinska Institutet din Solna, zona urbană Stockholm, Suedia, descrise în cartea Respirația conștientă - Anders Olsson și în articolele apărute în publicațiile de specialitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Săru-mâna!
    Mă bucur pentru revenire.
    Spor și toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.