joi, 25 iulie 2024

Desfacerea legăturilor

 


Normalitatea nadisului IDA este bucuria, echilibrul emoțional, iubire și recunoștință pentru tot. Devine compasiune – iubire înțeleaptă, de acceptare. Pentru că fiecare are felul său de a fi, iar tu înțelegi asta.

Dacă nu funcționează sau e blocat într-un centru energetic, putem experimenta depresie, letargie, tristețe, stimă de sine scăzută, vinovăție. Toate ne fac să retrăim simptome- amintiri din trecut.

Începe în MULADHARA și se termină în partea dreaptă a creierului.

Nadisul IDA redă amintirile, obiceiurile și condiționările noastre stocate în chakre. Tot ceea ce ne influențează, învățat de la familie, prieteni, societate este transferat apoi în partea dreaptă a creierului.

NadisulIDA, responsabil cu emoțiile este conexiunea cu trecutul plin de supărări, neajunsuri.

Simptome fizice: ai o durere de cap în partea dreaptă, unde se termină IDA, sau ai o alergie, sau te lovești oriunde, pe partea stângă a corpului.

O baie seara, la picioare cu apă caldă și sare este necesară. Tălpile sunt amprentate cu toate organele interne. Căldura ajută la desfacerea energiile, deblocarea lor iar sarea curăță, elimină. 10-15 min.

Nadisul PINGALA este canalul acțiunii, al viitorului. Poate fi blocat de emoțiile trecutului și nu mai avem încredere în viitor. Este un canal prin care curg energiile solare, care ne dau forța de a fi activi mental și fizic. Atunci când avem o dorință (IDA) mai intensă, repetitivă, nadisul PINGALA se activează căutând resurse pentru reușită. El începe în SWADISTHANA și se termină în partea stângă a creierului.

Acțiunea și planificarea sunt calitățile fundamentale ale nadisului PINGALA: când suntem dinamici fizic sau planificăm, analizăm lucrurile mental căutând soluții pentru a realiza o activitate, un proiect. O minte echilibrată, plină de optimism, încredere ne va duce spre împlinire.

Dacă suntem hiperactivi (furioși, fierbem de nemulțumire, pe cale de a exploda), deci, funcționăm în sistemul nervos simpatic (adrenalina și cortizonul) punem picioarele în apă rece cu sare. Putem pune o compresă rece și pe ficat (pentru a elimina toxinele). Sau lăsăm să curgă apă rece la încheieturile palmelor.

 

Exercițiul:

Stând cu picioarele în apă cu sare, facem câteva respirații ușoare. Dacă știm cum, verificăm care nară (nadis) este activă.

Mâna stângă reprezentând IDA- trecutul, emoțiile, o ținem cu palma înspre noi și vom urca lent de la MULADHARA, spre SAHASRARA. Mâna dreaptă, a acțiunii o vom învârti în sens orar în jurul mâinii stângi, până sus, în SAHASRARA unde vom lega cele două energii într-un nod.

Coborâm mâinile și reluăm de șapte ori (pentru cei șapte centri energetici).

Apoi facem, cu mâna dreaptă, șapte arcuri de cerc, începând din mâna stângă până în partea dreaptă.

Om fi noi cu picioarele în apă cu sare, dar ... nu stăm să ne treacă ziua.

Dacă puteți vizualiza arcurile ca fiind curcubee este excelent!

Nadisul SUSUMNA adună cele două energii și le binecuvintează. Rezultatul va fi cel necesar, benefic nouă.

De obicei suntem pe unul sau altul din cele două canale. În trecut (o oră) apoi ne e teamă de viitor (în următoarea oră, când se schimbă respirația prin nări). Prezentul, SUSHUMNA, nu există. Suntem...plecați tot timpul! („duși cu capul” – în emisfera dreaptă sau stângă).

Dacă am fost letargici, triști o oră,  nu vom mai avea chef să facem nimic în cealaltă oră. Așa trece...Viața!

Avem nevoie de a ACȚIONA FIZIC, de asta folosim mâinile. Nu numai mental, neștiind prea bine ce emisferă este activă. Pentru că, așa cum am scris în blogul anterior și cum  e ȘI demonstrat științific (ca să evit orice confruntare), IDA e activă aproape o oră apoi se schimbă și e activă PINGALA. Schimbul între ele  activează, scurt timp, SUSHUMNA.

Puterea palmelor, a ochilor... încă avem multe de învățat și pus în practică pentru a ne fi de folos spre binele nostru AICI-ACUM. Cum o fi prin ceruri...om vedea.

       Respirația este automatismul pe care îl putem controla! De 1o, 100, 1000000....

                                            Implicit canalele prin care circulă.

A sta cu picioarele în apă caldă sau rece, cu sare, plini de gânduri sau amorțiți, nu e o rezolvare. Corpul nostru e de o complexitate uluitoare dar simplă și...elegantă! numai cuvintele nu sunt de ajuns, numai gesturile nu sunt de ajuns. Ci îmbinarea celor două. Așa punem la lucru, în armonie, cele două emisfere.

Sigur că mai sunt și alte metode, tehnici pe care le putem face. Am descris aceasta pentru a fi mai explicit faptul că respirăm diferit prin cele două nări și legătura cu Nadisurile. A ne obișnui cu această idee e important, a practica e esențial.

 

N.B. O consecință a exercițiului, deloc de ignorat este că se desfac legăturile făcute de noi, sau de alții. Sunt „cunoscători care fac 99 de legături. Sau ne legăm singuri prin jurăminte, promisiuni... Verificați!

Dacă vă „încurcați și nu faceți rotirile clare, frumoase, dacă în anumite zone ele sunt mai largi sau pur și simplu loviți mâna stângă cu dreapta, înseamnă că acolo, în acea zonă unde s-a produs incidentul,  mai avem de lucru, ceva mai mult. Nu săriți imediat: am legături făcute! „Legăturile făcute nu sunt chiar atât de dese. Poate în zonă e o lipsă de energie. Sau un surplus care ni se datorează. Ceea ce „preluăm fie genetic, fie ca învățături, nu e obligatoriu să fie tiparul nostru, actualizându-l mereu. Avem posibilitatea de: AȘA DA! Sau AȘA NU! Noi alegem, dacă vrem.

Iar „Podul de Curcubeu” este activarea unui  Legământ Primordial între Creator și creația Sa - Omul! E bine să ne reamintim și noi!

 

                         https://www.youtube.com/watch?v=XAkz25UjiQM&t=14s




Un comentariu:

  1. Exercițiul de mai sus este inspirat din cele predate de Shri Mataji Nirmala Devi.
    -De ce pornim numai de jos, de la chakra Muladhara: pentru a fi mereu în legătură cu energiile pe care le stocăm aici și a le curăța. Pentru a păstra legătura între cei doi poli energetici. Sigur că am putea să pornim tot de la următoarea chakră. Răspunderea e a fiecăruia, la fel și rezultatul. Dar măcar să faceți așa, după ce ați stabilizat exersarea primei variante.
    - De ce „înnodăm” energiile sus? Pentru că acolo e prima chakră transpersonală. Un centru energetic, la foarte puțini, activat. La marea majoritate e ca o ceață, are linii haotice.
    Ridicând energiile, ne afirmăm prezența, activăm acea chakră. Le ducem acolo, în centrul hristic unde vor fi curățate și vor fi returnate în noi.

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.