marți, 30 iulie 2024

ReiKi și Arta respirației

 

Reiki este un sistem de autovindecare, terapie şi evoluţie spirituală. La ora actuală s-au dezvoltat multe sisteme ReiKi, cel puțin 150: ReiKi Fire, Karuna Reiki Gendai Reiki Ho, Tibetan Reiki, SeiKim, Isis SeiKim, Inforeiki, Kundalini Reiki, Șamanic Reiki, Dolphin Reiki etc. etc.

Primele grade sunt predate ca în sistemul ReiKi Usui de bază apoi se adaugă alte informații.

Reiki, ca și alte sisteme energetice, spirituale venite din Orient, din zonele nordice sau amazoniene, se practică de 100 și ceva de ani pe Planetă. A atins un nivel critic de masă. Nimic nu este întâmplător. Noi, oamenii, animalele, plantele, Planeta însăși avem nevoie de vindecare conștientă. Și nu datorită câtorva inițiați, ci datorită fiecăruia dintre noi. Ne vindecăm pe noi înșine ca să știm să vindecăm și pe alții. Fiecare vindecare presupune vindecarea unei dureri fizice sau emoționale. O traumă, că tot e la modă acum.

La noi mai puțin, dar s-au făcut studii științifice cât de benefic este un tratament ReiKi. S-a aprobat ca practică medicală alternativă.

INIȚIEREA și apoi autotratamentul sunt baza. Fiecare profesor-maestru predă în funcție de el însuși, de nivelul spiritual, energetic la care a ajuns. Însă, l-a nivel subtil, am mai spus și voi repeta, avem acces  la informațiile, la cunoașterea Maestrului Usui.  

Noi nu avem ARTA și ȘTIINȚA RESPIRAȚIEI în timp ce facem autotratament. Ba respirăm și pe gură.

Puterea autotratametului ar crește enorm, deoarece ar crește LEGĂTURA CU SURSA CREAȚIEI, cu ENERGIA EI. Ar crește puterea de concentrare, de atenție asupra unui obiectiv. Să nu ne zboare gândirea în toate părțile după câteva secunde.

Concentrarea pe respirație e cea mai simplă și la îndemână retragere dintr-un tsunami. Oricare ar fi el. Obișnuința fiecăruia este de a rămâne centrați pe supărări, dezamăgiri. Concentrați-vă pe respirație și ele instant vor dispărea. Erați într-o realitate, acum sunteți în alta! Respirația corectă este pe nas și abdominală. Nu lăsați să vă consume viața, consumați voi -conștient- AER: prana, pe nadisul drept Pingala și mana, pe nadisul stâng IDA (care e o respirație interioară).

Fiți martorul respirației care a fost un automatism și, nu mai este. Numărați 4 sec. pentru inspirație, 4 sec pentru expirație, cu mici pauze, la început, între ele. Ca să învățăm ceva și să stabilizăm, pașii mici cei mai importanți.

Respirația de până acum a atras influxuri magnetice care ne-au pus pe jar. Dacă vrei altceva, inspiră acel „ceva”. Vei atrage. Va veni. Ai deja puterea asta. Emoțiile tale au atras energii care ți-au alimentat stările de până acum, acelea pe care le-ai uitat deja. Universul însă nu a uitat: ți-a servit ce ai comandat ieri, săptămâna trecută, sau chiar azi dimineață. Starea interioară subtilă, de care nu vrem să fim conștienți, există și e magnetică. Lansăm amprente energetice în jur datorită stărilor noastre și ne mirăm că ni se răspunde „aiurea” de cei dragi sau chiar de necunoscuți.

Trecem prin diverse, diferite încercări, pentru că altfel nu vom învăța nimic. Ne vom agăța de alții, vom căuta mereu tehnici, informații, guru, maeștri, profesori sau terapeuți. Sigur că avem nevoie să învățăm de la cineva. Și învățăm ,,așa DA” sau „așa NU” (nu suntem atenți și practicăm după cum credem noi așa că ori nu va funcționa ori ne vom îmbolnăvi. Nu cel care a predat e de vină. Ai preluat eronat. Sau chiar tehnica nu ți se potrivește. Data viitoare vei fi mai atent. Sper!).

Maestrul Usui a primit INIȚIEREA pe muntele sfânt Kurama. Un puternic influx energetic (i s-a răspuns la dorința de a ști cum să vindece, ce traiectorie să aibă viața domniei sale, deoarece trecuse și prin grele încercări materiale). Același răspuns -influx energetic îl primim și noi prin INIȚIERE. Vom pune în PRACTICĂ- ne vom VINDECA. Nu….-NU!

În cei patru ani în care a practicat și predat ReiKi, explicațiile pe care le-a dat elevilor domniei sale nu cred că seamănă cu cele care au ajuns la noi. Pentru că învățăturile spirituale, de credință, din zona reaspectivă sunt altele decât ale noastre. ARTA RESPIRAȚIEI e, poate, ocultată, în zona vestică.

Prin INIȚIERE avem access direct la la INIȚIEREA primită de maestrul Usui cu tot ceea ce presupune ea. Cunoștințe la care ajungem când ne este dat-dăruit, în funcție de efortul fiecăruia. Când știi un lucru parcă îl descifrezi și îl faci mai bine. Noi însă, stăm bine cu dorința de a acumula tot mai multe informații fără a le verifica prin practică personală. Dacă ne spune cineva că vom avea nu știu ce rezultat, practicăm AȘTEPTÂND rezultatul respectiv. Care, în proporție de 50 sau 100 la sută, nu va veni. „Nu rezultatul contează ci drumul pe care îl parcurgi!”, cum îl parcurgi.

Fiecare nou sistem ReiKi apărut aduce încă o deslușire a ceea ce am primit. Cred, totuși, că sunt unele care au fost fabricate artificial, cu intenții pecuniare sau dorința de a ieși în evidență. Învățăm: așa NU!

Respirația este legătura cu Spiritul nostru, cu cel Suprem, cu Universurile. Prin respirație putem desface orice blocaj din noi sau din relațiile noastre (Shiva swarodaya). Sau lăsăm să fie un automatism funcțional în regim de supraviețuire.

Respirația prin Nadis PINGALA ne face activi, întreprinzători dar poate genera și neliniște, neastâmpăr, mișcare continuă, bruscă. Depinde de conștientizarea noastră.

Respirația prin Nadis IDA ne poate face calmi, liniștiți, reflexivi, creatori dar și leneși, somnoroși, fără chef de nimic. Depinde de conștientizarea noastră.

Ideal ar fi să respirăm conștient pe ambele nări numai că nu suntem setați așa. Oricum nu respirăm 100% numai printr-o nară. Așa că putem să creștem procentul de inspirație prin nara care nu funcționează atunci când avem nevoie.

Suntem într-un grup și ne necăjim de ceva, ne supărăm. Nu o să punem degetele pe nas în văzul tuturor ca să vedem ce nară funcționează și s-o activăm  pe cealaltă. Pur și simplu respirăm profund, abdominal de câteva ori, focusați pe starea care apare. Atât de simplu e! dar uităm, taman atunci nu ne amintim! Am ieșit din zona limitrofă a Paradisului interior unde stăm marea majoritate. Dacă am exersa 5-10 minute zilnic, de 2-3 ori, am crea un nou automatism care se va activa când avem nevoie. Vrei încredere, liniște calm?! Inspiră voit, conștient prin nara stângă. Vrei forță, putere pentru împlinirea planurilor tale? Respiră voit, conștient pe nara dreaptă.

Trăim închiși într-o lume cu coordonate vibraționale limitate. Putem schimba ce nu ne place. Nu numai tehnica e necesară ci alegerea de a practica sârguincios.

Concluzie: ARTA RESPIRAȚIEI este arta de a învăța să avem propria Viață sub control, asumându-ne, minunile ei! MAMA Planetă ne pune la dispoziție tot ceea ce   avem nevoie. Am folosit partea materială a celor cinci elemente. Esența lor am uitat-o dar o vom redescoperi. Este în noi.

Avem access la atât de multe căi care duc spre vârful muntelui. Fiecare este de folos. Energiile latente din noi se „trezesc” fie că vrem sau nu, fie că suntem conștienți sau nu. Ce facem cu ele…. Oricum, începutul este minunat de fiecare dată. Răscolește ființa umană înspre profunzimile ei.

 ReiKi stabilizează această ARTĂ pe nivele de percepție și energetice cum mulți, încă nici nu bănuiesc. Sigur, vom afla !!!

 Cu iubire!


joi, 25 iulie 2024

Desfacerea legăturilor

 


Normalitatea nadisului IDA este bucuria, echilibrul emoțional, iubire și recunoștință pentru tot. Devine compasiune – iubire înțeleaptă, de acceptare. Pentru că fiecare are felul său de a fi, iar tu înțelegi asta.

Dacă nu funcționează sau e blocat într-un centru energetic, putem experimenta depresie, letargie, tristețe, stimă de sine scăzută, vinovăție. Toate ne fac să retrăim simptome- amintiri din trecut.

Începe în MULADHARA și se termină în partea dreaptă a creierului.

Nadisul IDA redă amintirile, obiceiurile și condiționările noastre stocate în chakre. Tot ceea ce ne influențează, învățat de la familie, prieteni, societate este transferat apoi în partea dreaptă a creierului.

NadisulIDA, responsabil cu emoțiile este conexiunea cu trecutul plin de supărări, neajunsuri.

Simptome fizice: ai o durere de cap în partea dreaptă, unde se termină IDA, sau ai o alergie, sau te lovești oriunde, pe partea stângă a corpului.

O baie seara, la picioare cu apă caldă și sare este necesară. Tălpile sunt amprentate cu toate organele interne. Căldura ajută la desfacerea energiile, deblocarea lor iar sarea curăță, elimină. 10-15 min.

Nadisul PINGALA este canalul acțiunii, al viitorului. Poate fi blocat de emoțiile trecutului și nu mai avem încredere în viitor. Este un canal prin care curg energiile solare, care ne dau forța de a fi activi mental și fizic. Atunci când avem o dorință (IDA) mai intensă, repetitivă, nadisul PINGALA se activează căutând resurse pentru reușită. El începe în SWADISTHANA și se termină în partea stângă a creierului.

Acțiunea și planificarea sunt calitățile fundamentale ale nadisului PINGALA: când suntem dinamici fizic sau planificăm, analizăm lucrurile mental căutând soluții pentru a realiza o activitate, un proiect. O minte echilibrată, plină de optimism, încredere ne va duce spre împlinire.

Dacă suntem hiperactivi (furioși, fierbem de nemulțumire, pe cale de a exploda), deci, funcționăm în sistemul nervos simpatic (adrenalina și cortizonul) punem picioarele în apă rece cu sare. Putem pune o compresă rece și pe ficat (pentru a elimina toxinele). Sau lăsăm să curgă apă rece la încheieturile palmelor.

 

Exercițiul:

Stând cu picioarele în apă cu sare, facem câteva respirații ușoare. Dacă știm cum, verificăm care nară (nadis) este activă.

Mâna stângă reprezentând IDA- trecutul, emoțiile, o ținem cu palma înspre noi și vom urca lent de la MULADHARA, spre SAHASRARA. Mâna dreaptă, a acțiunii o vom învârti în sens orar în jurul mâinii stângi, până sus, în SAHASRARA unde vom lega cele două energii într-un nod.

Coborâm mâinile și reluăm de șapte ori (pentru cei șapte centri energetici).

Apoi facem, cu mâna dreaptă, șapte arcuri de cerc, începând din mâna stângă până în partea dreaptă.

Om fi noi cu picioarele în apă cu sare, dar ... nu stăm să ne treacă ziua.

Dacă puteți vizualiza arcurile ca fiind curcubee este excelent!

Nadisul SUSUMNA adună cele două energii și le binecuvintează. Rezultatul va fi cel necesar, benefic nouă.

De obicei suntem pe unul sau altul din cele două canale. În trecut (o oră) apoi ne e teamă de viitor (în următoarea oră, când se schimbă respirația prin nări). Prezentul, SUSHUMNA, nu există. Suntem...plecați tot timpul! („duși cu capul” – în emisfera dreaptă sau stângă).

Dacă am fost letargici, triști o oră,  nu vom mai avea chef să facem nimic în cealaltă oră. Așa trece...Viața!

Avem nevoie de a ACȚIONA FIZIC, de asta folosim mâinile. Nu numai mental, neștiind prea bine ce emisferă este activă. Pentru că, așa cum am scris în blogul anterior și cum  e ȘI demonstrat științific (ca să evit orice confruntare), IDA e activă aproape o oră apoi se schimbă și e activă PINGALA. Schimbul între ele  activează, scurt timp, SUSHUMNA.

Puterea palmelor, a ochilor... încă avem multe de învățat și pus în practică pentru a ne fi de folos spre binele nostru AICI-ACUM. Cum o fi prin ceruri...om vedea.

       Respirația este automatismul pe care îl putem controla! De 1o, 100, 1000000....

                                            Implicit canalele prin care circulă.

A sta cu picioarele în apă caldă sau rece, cu sare, plini de gânduri sau amorțiți, nu e o rezolvare. Corpul nostru e de o complexitate uluitoare dar simplă și...elegantă! numai cuvintele nu sunt de ajuns, numai gesturile nu sunt de ajuns. Ci îmbinarea celor două. Așa punem la lucru, în armonie, cele două emisfere.

Sigur că mai sunt și alte metode, tehnici pe care le putem face. Am descris aceasta pentru a fi mai explicit faptul că respirăm diferit prin cele două nări și legătura cu Nadisurile. A ne obișnui cu această idee e important, a practica e esențial.

 

N.B. O consecință a exercițiului, deloc de ignorat este că se desfac legăturile făcute de noi, sau de alții. Sunt „cunoscători care fac 99 de legături. Sau ne legăm singuri prin jurăminte, promisiuni... Verificați!

Dacă vă „încurcați și nu faceți rotirile clare, frumoase, dacă în anumite zone ele sunt mai largi sau pur și simplu loviți mâna stângă cu dreapta, înseamnă că acolo, în acea zonă unde s-a produs incidentul,  mai avem de lucru, ceva mai mult. Nu săriți imediat: am legături făcute! „Legăturile făcute nu sunt chiar atât de dese. Poate în zonă e o lipsă de energie. Sau un surplus care ni se datorează. Ceea ce „preluăm fie genetic, fie ca învățături, nu e obligatoriu să fie tiparul nostru, actualizându-l mereu. Avem posibilitatea de: AȘA DA! Sau AȘA NU! Noi alegem, dacă vrem.

Iar „Podul de Curcubeu” este activarea unui  Legământ Primordial între Creator și creația Sa - Omul! E bine să ne reamintim și noi!

 

                         https://www.youtube.com/watch?v=XAkz25UjiQM&t=14s