vineri, 18 aprilie 2014

Ajna chakra





Al şaselea centru de forţă este chakra Ajna, situată în zona frunţii, central. Este centrul mental de comandă, sediul minţii. Numită şi „al treilea ochi”, ochiul lăuntric sau chakra-comandă.

Simţ: toate  simţurile
Subodonare în corp: Creier mic, urechi, sistem nervos central, frunte, faţă
Glande subordonate/hormoni: Hipofiza, vasopresina, Pituitrina
Cromoterapie: Indigo, albastru-indigo, galben sau violet
Fonoterapie: -Vocală: ,,i”
- Notă: La
- Acord: la major
- silabă: KSHAM sau bija eternă: THAM
Meloterapie: Muzică clasică, sunete cosmice
Aromoterapie: Mentă, iasomie
Cristaloterapie: Lapislazuli, safir indigo,  sodalită
Naturoterapie: Cer de noapte

Simbolul acestei chakre este lotusul cu nouăzeci şi şase de petale, reprezentat de obicei doar cu două, ţinând cont de cele două canale principale care se unesc aici. Hipofiza este numită şi „glanda – maestru” deoarece ei îi este subordonată funcţionarea tuturor celorlalte glande, de ea depinzând funcţionarea lor armonioasă.

Culoarea de bază este albastru-indigo curat, dar mai pot fi percepute şi alte culori,care indică diferite niveluri/funcţii, spirituale: radiaţia galbenă denotă  gândirea raţională sau intelectuală, albastrul clar, de o nuanţă mai închisă, indică intuiţia şi procesele de cunoaştere cuprinzătoare iar tonalitatea violet este datorată percepţiilor supranaturale, divine. Reprezintă conştiinţa mentală superioară, prin care avem percepţia directă a lumilor invizibile şi face posibilă sesizarea directă a aspectelor subtile ale creaţiei.

La nivel fizic coordonează activitatea glandei pituitare (hipofiza) şi a creierului mic, având un rol vital, pentru că împreună cu hipotalamusul alcătuieşte sistemul de comandă al tuturor celorlalte glande endocrine.
La nivel psihic controlează intuiţia superioară, clar-vederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calităţilor oricărei fiinţe umane, percepţia extrasenzorială.

Activarea armonioasă a acestui centru  conferă  capacitati telepatice, stăpânire de sine, inteligenţă creatoare.
Ajna Chakra este un centru de emisie si recepţie al energiilor gând, al ideilor, al structurării mentale prin intermediul căruia putem concepe şi înţelege în mod coerent uni-versul subtil mental exterior fiinţei noastre. Energiile sale specifice, ne ajută astfel să guvernăm „universul nostru lă-untric”.

Cel care învaţă să se concentreze în spaţiul din mijlocul frunţii, între sprâncene, la nivelul lui Ajna Chakra, dobândeşte o nouă perspectivă asupra principiilor şi conceptelor legate de timp, spaţiu şi cauzalitate. Starea superioară ideală care caracterizează acest centru de forţă este o trezire a conştiinţei la un nivel de profunda intuiţie... „şoapta îngerilor”.

Deschiderea reală a „celui de al treilea ochi” înseamnă îmbinarea echilibrată a analizei şi discriminării, ce caracterizează emisfera cerebrală dreaptă, cu deschiderea şi accesul direct la lumea intuitivă ce caracterizează emisfera cerebrală stângă. Aceasta duce la înlăturarea atât a intelectualizarii sterile, seci, cât şi a superstiţiilor sau „presimţirilor” fanteziste, care au devenit un lait-motiv pentru unii...

În noi sunt prezente toate treptele creaţiei, prin coborârea lui KUNDALINI, prin manifestări de vibraţii diferenţiate. Astfel prin noi şi în noi se desfăşoară întregul proces al creaţiei divine. 
Cel de al treilea ochi fiind sediul tuturor proceselor de conştientizare, prin el se manifestă capacităţi care duc la procese de materializare dar şi dematerializare, creând sau anulând realităţi, care sunt continuare ale celor din domeniul psihic. Aceste procese au loc automat, la marea majoritate a fiinţelor, fără ca noi să mai fim conştienţi de ele.

 Procesele se derulează ca nişte tipare de răspuns la stimulii exteriori, mai ales datorate unor modele emoţionale, spiritul nostru fiind „ascuns” de aceste stări care copleşesc fiinţa de cele mai multe ori, creind o realitate subiectivă.

Imaginaţia ne furnizează energia pentru împlinirea unei idei sau a unei dorinţe. Ca în fizica cuantică: concentrarea noastră va decide în ce transformăm energia: în undă sau corpuscul. Dacă şi chakra inimii este deschisă, putem emite energii vindecătoare şi putem efectua vindecări la distanţă. 

REIKI este de un real ajutor prin lucrul cu Simbolurile. De la acest nivel trebuie să privim şi să asimilăm cunoaşterea simbolurilor date, prin care Cerul se face înţeles, pe care să le poată cuprinde şi mintea noastră destul de limitată până acum.    
Energii care cuprind în ele frânturi din cunoaşterea cea mare a cerului! Energii cu care noi lucrăm, energii necreate cu care a fost creată lumea, energii a căror semnificaţie divină trebuie să ne-o asumăm. Mi se pare o imensă bine-cuvântare din partea LUI.

Fiecare Simbol este asociat unei părţi divine din noi, concentrând energia unui arhetip care se va manifestă prin accesul dat de Iniţiere.
Structurile subtile ale fiinţei noastre nu comunică prin cuvinte ci prin energii corespunzând centrilor energetici. Aceste energii pot cumula semnificaţii complexe fără să fie necesar un singur cuvânt, manifestarea lor fiind doar per-cepută parţial, în conformitate cu nivelul nostru de înţelegere. Nu  ne-au fost date pentru minte ci pentru a le lăsa pe ele însele să lucreze, noi fiind doar observatori dar şi beneficiari, întotdeauna. Mă uit la elevii mei. „Vor” ei să lucreze. Cu ce? Cu aceste energii atomice, nucleare (o expresie pur pământeană, care nu reflectă nici pe departe forţa cuprinsă într-un simbol). Că nu se poate manifesta în între gime puterea unui simbol, este la fel de adevărat, pentru că manifestarea lui depinde de cel care manifestă.
Privit din acest punct de vedere, REIKI nu poate fi înţeles decât după ce fiinţa umană se lasă pătrunsă de energia simbolurilor, ea însăşi, în totalitatea structurilor ei.


Meditaţia asupra simbolurilor, vizualizarea lor perfectă, corecta înţelegere şi chakra inimii este deschisă, putem emite energii vindecătoare şi putem efectua vindecări la distanţă. 

Fragment din cartea : Reiki- jurnalul  unui maestru, ed. Orfeu 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.