marți, 15 aprilie 2014

Manipura chakra



Acesta este cel de-al treilea centru localizat în zona ombilicului. Este centrul elementului subtil FOC. În el ope-rează zece feluri de energii subtile care sunt transmise către întreg corpul fiinţei prin zece nadisuri.
Simţ: Văz
Organ: Ochi
Subordonare în corp: Spatele inferior, cavitatea abdo-minală, sistemul digestiv, ficat, splină, pancreas, sistemul neurovegetativ.
Glande/hormoni, subordonate: Pancreas, insulină
Cromoterapie: Galben până la auriu
Fonoterapie: - Vocală ,,o” deschis
- Notă: Mi
- Silabă: RAM
Meloterapie: Ritmuri înfocate, muzică orchestrală,
Aromoterapie:  Lavandă, rozmarin, bergamote
Cristaloterapie: Ochi de tigru, chihlimbar, topaz nobil (auriu), Citrină
Naturoterapie: lumina soarelui de prânz, câmp de rapiţă înflorit, cereale coapte, floarea soarelui
Această chakră este centrul telepatic sau CREIERUL EMOŢIILOR. Undele mentale ale persoanelor care se gândesc la noi ajung la Plexul Solar şi apoi pleacă spre Creierul nostru „de sus”. Deci este „Antena noastră Receptoare”.
Manipura preia Forţele Solare şi cu ele hrăneşte toate plexurile. Când ea se trezeşte, face să intre în funcţiune plexurile hepatic şi splenic.
La nivel psihic  controlează voinţa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stăpânirea de sine (autocontrolul), inteligenţa practică.

În Apocalipsă este Biserica din Pergam, care este avertizată astfel:
„Acestea zice cel ce are sabia ascuţită pe amândouă părţile;
Ştiu unde sălăsluieşti, unde este scaunul satanei; şi ţii numele meu şi n-ai tăgăduit credinţa Mea, în zilele lui Antipa, martorul Meu cel credincios, care a fost ucis la voi, unde locuieşte satana.
Pocăieşte-te deci, iar de nu, vin la tine curând şi voi face cu ei război, cu sabia gurii mele”, (BIBLIA, pag. 1395)
Plexul Solar este sediul lui Satan (corp Lunar, Astral inferior). De aici ne vin poftele de a consuma carne, de a bea alcool, de a fuma, de a ne droga. Pentru ai hrăni pe „alţii”. În el păstrăm moştenirea ancestrală a josnicelor pasiuni, care vor determina personalităţi perverse, manifestate de-a lungul vieţii.
„Până când nu veţi fi ca nişte copii, nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor”. Satan se hrăneşte cu poftele şi pasiunile noastre, devenim sursele de alimentare.
„Forţa subtilă foc” din acest centru (lăsată de KUNDALINI la coborâre, să nu uităm acest aspect), ţine în viaţă şi vitalizează întreg sistemul corp. Când acest „foc intern” nu mai radiază, când căldura lui nu mai pătrunde în toate sistemele, viaţa se va stinge în cel mai scurt timp, totul fiind ireversibil.
Puterea de stăpânire asupra lumii în care te manifeşti este atât de mare pe cât de mare este puterea ta de a te stăpâni pe tine însuţi.
Forţa subtilă a focului acţionează şi controlează: splina, stomacul, ficatul şi pancreasul, prin centri subtili, secundari ai glandelor mai mici, răspândite de-a lungul intestinelor şi în regiunea stomacului (glanda pilorică) şi care prduc necesarele sucuri digestive. Secreţiile interne generate de acest teribil foc, au aceeşi putere de consum sau de ardere întocmai ca acizii puternici: acidul azotic, acidul clorhidric, acidul sulfuric, aşa cum sunt cunoscuţi din chimie. Forţa subtilă foc din fiinţă produce deci „suc-foc” sau acidul absolut necesar proceselor de digestie prin intermediul grupului de glande, veritabile uzine producătoare ale secreţiilor vieţii: suc digestiv, bilă sau fluid acid.
Fiinţele umane care prezintă o trezire şi o energizare armonioasă a acestui centru, sunt fascinante toate, viguroase, perseverente, au o voinţă uriaşă, sunt mereu neobo-site şi par că au un veşnic optimism. Au o capacitate imensă pentru a conduce masele şi deţin o influenţă hipnotică, fiinţe înzestrate cu o putere charismatică ieşită din comun. Aceste fiinţe sesizează uşor ceea ce este autentic şi de valoare. Fiinţa este tenace in tot ceea ce intreprinde, având o mare voinţă. Are o vitalitate dinamică, ajutând-o să depăşească orice obstacole.
Când activitatea acestui centru este dereglată sau energia este diminuată se constată devieri comportamentale grave, severe, fiinţa abuzând de vigoarea sa naturală şi de energia ei sexuală pentru satisfacerea poftelor lacom, per-vers sau devenind conducători de revolte antisociale, arătând o dorinţă de mărire nejustificată. Orgoliul unor asemenea fiinţe avide de putere atinge cote atât de înalte încât îndepărtează pe toţi cei apropiaţi de ei (familie, prieteni). Sunt cei care suferă de ulcer gastric sau duodenal, tulburări hepatice sau tensiune arterială.

Centrului Manipura Chakra îi corespund, conform celor zece petale: ruşinea, înşelăciunea, gelozia, dorinţa, pasivitatea, tristeţea, mondenitatea, ignoranţa, aversiunea şi frica.


În cazul în care KUNDALINI acţionează cu preponderenţă la nivelul primilor trei centri iar aceste energii sunt dezechilibrate din cauza nepăsării noastre, acestea vor deveni şi mai accentuate dacă ne vom ,,juca” dorindu-ne ascensionarea lui KUNDALINI cu orice preţ, un preţ greu de plătit, plătit de mulţi, dar neştiind din care cauză. Aşa se observă că mintea nu este eliberată de sclavia simţurilor şi de ataşamentul faţă de aspectele materiale. Pentru că mentalul este „bruiat”, nepurificat, energia va avea urcări şi căderi repetate, va oscila mereu în ceea ce face, deoarece nu are suficient discernământ spiritual pentru a se orienta definitiv spre cunoaşterea şi afirmarea/aplicarea legilor şi principiilor care stau la baza Creaţiei Divine.

Fragment din cartea ,, Reiki - jurnalul unui maestru” - ed. Orfeu 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.