marți, 30 septembrie 2014

Zâmbetul și Amygdala (nucleul amygdalian)



Să descoperi cât de minunat alcătuit este trupul uman este o imensă aventură dar pe care ne-o dorim. Pentru a trăi sănătoși, fericiți, armonioși. Doar așa putem depăși dilentatismul care este bine orchestrat, fără să realizăm cu ușurință asta pentru că pe lângă informații valoroase sunt introduse erori bine gândite și plasate.
ȘTIINȚA prin oameni extraordinari a făcut pași imenși în a demonstra ceea ce ...se știa de mii de ani dar erau propovăduite ca MIRACOLE. Sau ca păgânisme , eventual și venite de la Satana ( e un ,,nume” al unei EXTREM de puternice entități feminine, regina unei populații dispărute, narții, trăitori alături de uriașii din ținuturile noastre dincolo de ținuturile Nistrului. George Dumezil a cules multe povestiri, legende, înscrisuri despre acest uluitor popor , despre Satana –măiastra lor Regină. Se regăsește ca NUME de PUTERE și prin alte părți. E doar o simplă informație, ca să vedeți că istoria știută e ...așa cum e. ).

Din 1956 , întors din războiul din Vietnam cel care avea să deschidă o imensă eră în neurologie, T. D. Lingo – a vrut să afle : ,,De ce se ucid oamenii între ei ?!” . Considerat un savant extravagant ( a urmat patru facultăți, s-a retras în munții Colorado) a rămas departe de recunoașterea științifică privind ,,cercetările lui” mai ales asupra nucleului amygdalian. Mai simplu : amigdala stângă și dreaptă. El a descoperit că ,,stimularea părții anterioare a nucleelor amygdaliene – depozite a trăirilor emoționale, face să dispară teama, mânia, supărarea, frustrarea ... toată gama de re-sentimte care ne doboară cu timpul. ,,Clik amygdala” și ... gata! Fără medicamente, fără alergătură , fără ...multe. Prea SIMPLU !!! Când facem ,,clic pe partea anterioară” , se declanșează stări de bucurie și creativitate și se permite accesul la resurse neexploatate ale creierului. Ciudat , nu?! Dar dacă știința validează asta cred că este cazul măcar să încercăm.

  Cercetări asupra creierului limbic au început a fi publicate încă de la începutul secolului. Cei care aveau să devină promotorii în neuroștiință a  descoperirilor privind creierul limbic, în special funcția amygadalei, au fost savanții Joseph LeDoux și Antonio Damasio. T.D. Lingo și mulți alții care au fost uitați. Acum se vorbește despre ,,Inteligența emoțională” adevărată revoluție în neuroștiință. (Daniel Goleman).

Farmecul este că în medicina asiatică practica aceasta este … bine documentată. În celebrele Tratate de medicină s-au scris multe pe care doar să le alăturăm cu descoperirile actuale și … ei bine, atunci avem două surse de informații. Ar treia este PRACTICA personală.

Este vorba de ,, zâmbet” – practică bine cunoscută. ,,Zâmbește- nu știi cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău”. Dar ca tehnică e mai puțin cunoscută. Am găsit în practicile taoiste ,,dezlegare” a misterului. Se începe cu ducerea atenției la punctual dintre sprâncene apoi se ridică sprâncele ca două aripi –un imens zîmbet și lumină. Însă LINIA zborului va activa tocmai … partea anterioară a nucleelor amygdaliene. Uluitor să poți ,,combina” cele două informații. Știința încă cercetează.


În practica ReiKi se știe că palmele se pun pe ochi  apoi pe cap …etc. Acum putem să conștietizăm mai bine ce înseamnă asta. Pentru că ENERGIA VA URMA GÂNDUL. Un mare adevăr care vă scapă de:,, lasă că funcționează și fără prea multe informații!” sigur că da, dar numai o perioadă. Pentru că GÂNDIND stabilizăm ENERGIA și ea devine treptat manifestare. Am învățat să mergem , să mâncăm, acum învățăm să ne bucurăm și să STATORNICIM ACEASTĂ STARE. Dacă nu gândim, dacă nu ȘTIM ne plictisim sau ne înspăimântăm. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.