luni, 7 octombrie 2024

Chakra Manipura - Nabhi - Hara

 

„Unio Mystica” de Johfra Bosschart, 1973
Chakrele inferioare sunt asociate cu emoțiile și nevoile fundamentale ale fiecăruia, deoarece energia de aici vibrează la o frecvență mai mica, având o natură mai densă. Energiile mai fine ale chakrelor superioare corespund aspirațiilor și facultăților noastre mentale și spirituale superioare.

  Chakra Manipura („orașul pietrelor prețioase") sau Nabhi, Naval chakra (a buricilui) sau „Hara” în budismul Zen.

Manipura este asociată cu culorile galben, albastru în tantra clasică și roșu în tradiția Nath.

Tattva este elementul foc.

 Chakra Manipura guvernează sentimentul de putere personală, stima de sine și reglare emoțională. Atunci când este echilibrată și activată corespunzător ne dă putere să ne urmărim cu încredere obiectivele și să ne exprimăm în mod autentic și corect.

Satisfacția este un cuvânt cheie pentru Chakra Nabhi. Unii oameni cu „ficat fierbinte” sunt iritabili în mod natural. Pentru ei viața fără griji este o imposibilitate și își vor exprima nemulțumirea fără nicio scuză. Alții sunt de vină, alții îi provoacă. Manipura dreaptă este mereu activă, până la epuizare.

Prin chakra ta Manipura poți stabili echilibru între toate domeniile vieții. Ea este asociată cu dorințele lumești și cu satisfacerea lor: o viață de familie armonioasă și echilibrată, succes în carieră și statut social. O înțelegere a parcursului sufletului spre echilibru și armonie. Influențează fiecare acțiune de „căutare” din viața ta, de la căutarea fundamentală pentru hrană și apă până la căutarea pentru pace și spiritualitate.

 Manipura este asociată cu impulsul predominant de a căuta puterea, atenția, poziția socială și faima. La acest nivel, simțul ego-ului se cristalizează. Prin urmare, preocuparea primordială a ființei umane la nivelul conștiinței acestei chakre este: dobândirea identității în lume, puterea personală, recunoașterea și faima.

Acesta este nivelul în care „eu”-ul se identifică cu puterea, statutul social, poziția, faima, ambițiile lumești, respectul de sine și urmărirea câștigului.

Localizare: Punctul declanșator se află pe coloana vertebrală, în punctul opus ombilicului (lângă a patra vertebră lombară, între cei doi rinichi) sau Punctul Ming Men, DU4, „Poarta Vieții”. Locul unde se păstrează energia primordială pe care o primim, în momentul concepției, de la părinți. Aici este stocată și esența rinichilor (rădăcina vieții). 

Punctele de reflecție sunt plexul solar, zona de la  două lățimi de deget sub ombilic și ombilicul.

Calitățile chakrei: Generozitate, Hrănire, Mulțumire (satisfacție), Pace, Bucurie,  Echilibru, Dreptate (sau dharma), Onestitate, Atenție, Demnitate, Evoluție (atingerea obiectivelor), Îngrijire.

Chakra Manipura este centrul bunăstării, prosperității financiare dar și sufletești-spirituale. Ne-am născut cu toate talentele intelectuale și fizice necesare pentru a ne permite să avem prosperitate, bunuri materiale de care să ne bucurăm, fără a fi dependenți de ele.

 O chakră puternică înseamnă că, odată ce nevoile tale financiare sunt îndeplinite, vei începe să te concentrezi și asupra prosperității spirituale. Dacă nu, devii egoist, orgolios (nimeni nu mai e ca tine, jignești, prin atitudinea ta, pe cei care nu au statul tău social (bani), înveți să manipulezi când vrei să obții ceva, apoi uiți promisiunile) vrei să acumulezi tot mai mult până când, totul se năruie. E cea mai dură lecție. Pentru că materia este susținută de energia Corpului și apoi a Câmpului Vital. Iar odată ce ai consumat energia lor, se prăbușește „castelul de nisip”. Unii înțeleg și caută echilibrul sufletesc apoi, în cel mai fericit caz și pe cel spiritual. Echilibrul sufletesc poate veni de la familie, prieteni, terapeuți. Cel spiritual îl dobândești singur, lucrând asupra aspectelor personale.

Dorința de bani de dragul banilor este lăcomie. Depășește granița nevoii și devine o obsesie, o boală care întârzie împlinirea. Avariția și tezaurizarea împiedică fluxul adecvat de bani și reprezintă mintea egoistă, primitivă, care nu cunoaște Adevărul despre Armonia Abundenței Vieții.

 Egoismul și lăcomia sunt cele care duc la sărăcire, suferință, boli și moarte pe această Mamă Pământ frumoasă, bogată și mereu generoasă. Lăcomia umană este cea care a adus asupra întregii familii umane pericolele tot mai mari ale defrișărilor, dispariției speciilor, poluării …                      

În planul fizic  semnifică metabolismul, procesul prin care transformăm alimentele (materia) în energie și acțiune. Tulburările de digestie, tulburările de stomac, hipoglicemia, diabetul, ulcerele sau dependența de stimulente (cum ar fi cofeina) sunt toate legate de funcționarea defectuoasă a celei de-a treia chakre. Pot fi un indiciu că trupul nu își transformă în mod necesar materia în energie (burticile mari sunt indicii de exces sau deficiență a celei de-a treia chakre).

Când a treia chakră este închisă, te poți simți obosit, liniștit, sau retras. Prea multă seriozitate și nu suficient râs sau bucurie, care ar ajuta la deschiderea și relaxarea celei de-a treia chakre. Plăcerea, din chakra Svadhisthana, ajută ca focul să fie cald și ușor; fără ea, focurile noastre sunt reci și dure.
Dacă chakra este prea deschisă, atunci avem un arhetip de bătăuș – cineva care trebuie să aibă întotdeauna controlul, să domine, să caute putere, prestigiu, ambiție.

Deoarece chakrele inferioare în general sunt mai orientate spre ego, excesul din chakra a treia poate face o persoană narcisică sau egocentrică.

Un concept potrivit pentru un echilibru sănătos în această chakră este arhetipul războinicului – să stea puternic, să rămână în contact cu sentimentele, confruntându-le numai atunci când este cazul și menținând în liniște un sentiment de putere. Cu o a treia chakră sănătoasă poate să-și asume o sarcină și să o ducă la bun sfârșit, să-și asume un risc și să nu fie legat de perfecționism sau să acționeze în rolul de conducere fără dominare sau auto-mărire, orgoliu.

Lotusul  este de culoarea norilor de ploaie, cu zece petale albastre strălucitoare având pe ele literele cu Bindu deasupra.

Regiunea roșie de Foc de formă triunghiulară cu semnele Svastika pe cele trei laturi se află în pericarp, în interiorul căreia se află Bija de Foc cu patru brațe, Ram, care este de culoare roșie și stă pe un berbec.

Sediul cuvintelor este chakra Manipura. Verificați: puneți degetul mare pe buric și spuneți un cuvânt cu voce tare. Veți simți vibrația sunetelor mai întâi în buric, apoi se va ridica la laringe și se va manifesta ca sunet pe buze (e un exercițiu bun pentru tulburările de vorbire). Exprimarea este strâns  legată de chakra Vishudhi.

 Dacă Nabhi-ul tău stâng este blocat sau dezechilibrat, e posibil să observi o creștere a dificultăților care implică familia și gospodăria, sau ai îngrijorări legate de bani.

Dacă ai un blocaj al centrului Nabhi, este posibil să ai probleme minore, dezechilibre cu digestia sau metabolismul. Este dificil să meditezi, să te rogi.

Când există un dezechilibru al Nabhi-ului drept, s-ar putea să te simți predispus la îngrijorare și anxietate. S-ar putea să simți o reticență în a oferi și lipsă de generozitate.

Vibrațiile chakrei Nabhi pot fi simțite în degetele mijlocii de la mâini, în degetele mari de la picioare, și în interiorul capului. Atenția asupra acestor zone, activează Nabhi. Zonele pot fi curățate, cu intenție, fizic apoi energetic.

 Nabhi funcționează cu Svadhisthana și VOID ca o unitate integrată care asigură un mediu fiziologic armonios în corpul nostru prin controlul organelor abdominale. Voi scrie în următorul articol.

 Manifestări fizice: stomac, intestine, partea superioară a ficatului, vezica biliară, splina.

Probleme cu: furia, agresivitatea, frustrarea, posesivitatea, critica, egoismul. Datorită lor, energia va rămâne blocată în Nabhi. Corpul devine mintea acestor emoții care îți vor determina manifestările, comportamentul fără a fi conștient de asta. În majoritatea cazurilor, energia kundalini cade înapoi la Mooladhara după ce atinge chakra Nabhi.

 Emoțiile din primele trei chakre pot fi asemeni unui unic vârtej. Se influențează energetic unele pe altele. Primii trei centri sunt mari consumatori de energie interioară dar și exterioară, scăzându-ne Câmpul Vital și buna funcționare a organelor. Creierul nu mai primește suficientă hrană fizică și energetică rezultând implicații pe care le știm.

Cea mai importantă funcție fiziologică a chakrei Nabhi este reglarea organelor interne din zonă.

Nabhi stânga reglează pancreasul și splina.

Centrul Nabhi reglează stomacul și intestinele.

Nabhi drept reglează ficatul și vezica biliară.

Rolul ficatului  în meditație este vital pentru a atinge o stare de conștientizare și atenție perfectă. Deoarece avem tendința de a trăi vieți stresante, ficatul este predispus la supraîncălzire și epuizare.

 Echilibrarea chakrei Nabhi drepte este destul de simplă. Pentru cei care știu, faceți hiperspațiu între palme. Țineți palma îndreptată spre interior, la câțiva centimetri în fața chakrei. Când simțiți energia curgând prin mână, rotiți-o în sensul acelor de ceasornic în jurul chakrei, apoi în sens invers. Fără grabă! Repetați de mai multe ori. Mâna stângă, îndreptată spre pământ pentru a descărca energia nedorită și a primi energie și de la Planetă.

De asemenea, puteți echilibra Nabhi-ul drept prin plasarea unui pachet de gheață pe partea dreaptă, deasupra ficatului.

Pentru a vă echilibra chakra Nabhi stânga, înmuiați-vă picioarele într-un lighean cu apă caldă cu sare în timp ce efectuați meditația obișnuită. 

 Purtați, în timpul meditației sau oricând simțiți că este cazul să vă protejați, un brâu cu pietre semiprețioase, cusute pe el: citrin, ochi de tigru, Chihlimbar - Ambra, Jasp Bumblebee, Jasp Mookait, Topaz, Turmalina Galbena, Zircon Galben, Opal Galben, Cuart cu Rutil Auriu, Jad Birmanez, Agat din Botswana, Jad Galben, Agat Galben...

 Responsabilitatea pentru cine/cum suntem, cât avem, ne revine în totalitate. Știu, e valabil pentru alții! Noi acceptăm, înțelegem mai …greluț asta! Dacă se poate să sărim peste asemenea zicere, e excelent! Vrem să „înțelegem” mai întâi și ne pierdem în căutări, slăbind nu numai această zonă ci cheltuim și din energia stocată cu care am venit. Informații avem. Practica ne va adduce satisfacțiile dorite. Iar tehnici, sunt destule. A practica câte 10 minute zilnic, tot ce ceva decât a te gândi sau a alerga după noi informații. A practica corect o oră zilnic te duce mult mai repede pe drumul dorit.

Vă doresc multe, multe zâmbete pe chip!

Vă iubesc !!!

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.